Šie saldainiai ne tik puiki Kalėdinė dovana, tai ir dovana tiems, kurie vengia ar negali vartoti cukraus. Jo čia nėra, o saldumas – neišpasakytas. Pusę saldainiu visad gaminu su šokoladu, tiems tikriems saldainių gerbėjams, o kitą pusę be šokolado, tik iš vaisių, valflių ir pabarstų. Jie gali būti patys įvairiausi – ir sezamo sėklos, ir malti žemės ar graikiniai riešutai, kakava… Mano mėgstamiausieji šie:
Kokoso drožlės
Aguonos
Trupinti vafliai
Juodos duonos trupiniai su cinamonu
Visko reikės po kupiną saują. Kokosų drožles ir aguonas beriu iš pakelio, o vaflius ir juodą duoną reikia pasiruošti, geriausia iš anksto.
4 juodos duonos riekeles išdžiovinu ir sumalu iki smulkių miltų, sumaišau su
1 aš cinamono.
8 vaflių lakštus (didžiuosius stačiakampius)
virtuvinio kombaino peiliais susmulkinu iki stambių trupinių, kupiną saują atidedu apvoliojimui. Trupinti galima ir rankomis.
Saldainių masei į to pačio kombaino indą su S peiliais (neturint naudokite mėsmalę) dedu
300 g tamsių razinų
300 g džiovintų slyvų be kauliukų
0,5 st šilto vandens
Malant mėsmale, vandenį supilkite į paruoštą masę arba tame pačiame kiekyje vandens pamirkykite džiovintus vaisius (apie 20min.).
Smulkinu, kol masė pasidaro vientisa. Ją išverčiu į gilesnį indą ir suberiu vaflių trupinius, gerai išmaišau. O dabar – smagioji dalis. Ant stalo išdėlioju popierines saldainių formeles, maunuosi vienkartines pirštines ir iš masės delnuose formuoju nedidelio graikinio riešuto dydžio kamuoliukus.
Juos dedu į lėkštes su pabarstais. Pagaminus visus saldainius, volioju pabarstuose, kol paviršius tolygiai pasidengia. Saldainius atsargiai perkeliu į formeles, sudedu į indelius ir juos dedu į šaldytuvą.
Gaminant su šokoladu,
1 plytelę šokolado
ištirpinu metaliniame indelyje orkaitėje 80° temperatūroje. Kiekvieną rutuliuką merkiu į šokoladą, tuomet šaukšteliu išgriebiu ir dedu į lėkštę su pabarstais.
Verti grieko – sakė ragavusi draugė 🙂