Šią sriubą verdu žiemą, tada, kai kaip šiandien – už lango lėtai sninga ir šąla. Žiemą dar ir todėl, kad pirmus raugintus obuolius paragaujame po Naujų metų šventės. Ne bėda, jei neturite raugintų obuoliukų, galima naudoti ir šviežius, ir džiovintus. Apie tai kiek vėliau, pradžioje reikia pasiskaičiuoti kiek bus valgytojų, nes ši sriuba skani ką tik išvirusi ir tik iš bėdos bėdžiausios pašildyta kitą dieną.
Dar viena tema – virti burokėliai. Aš mėgstu virti šviežią buroką, tačiau taupantiems laiką tikrai tiks vakuumuoti virti (ir netgi jau sutarkuoti) burokėliai.
Taigi, jei vakare susėsime prie stalo keturiese, į 5l puodą pilu 3l vandens ir dedu
1kg jautienos kulninės (ar krūtinės su kaulu)
Vandeniui užvirus, sumažinu ugnį, pridengiu puodą ir palieku virti 40-45min. Tą laiką išnaudoju daržovių ruošai:
3 vidutines bulves – supjaustau stambiais šiaudeliais
2 vidutines morkas – tokiais pačiais šiaudeliais
1 didelį virtą buroką – sutarkuoju „burokine” tarka
3-4 raugintus (ar šviežius) obuolius – supjaustau kubeliais
1 vidutinį svogūną – sukapoju stambiais kubeliais
Kaip minėjau, galima naudoti ir
džiovintus obuolius
Saują su kaupu supjaustau nedideliais gabaliukais.
Išvirusią jautieną iškeliu į lėkštę ir palieku atvėsti, o tuo tarpu įkaitinu keptuvę su šlakeliu saulėgrąžų aliejaus ir sudedu svogūnus ir morkas, lėtai maišant kepu apie 10min. Jautieną atskiriu nuo kaulo ir pasmulkinu iki nedidelių gabaliukų. Sultinį, jei reikia, perkošiu, vėl užkaičiu ir sudedu visas daržoves, išskyrus burokėlius ir obuolius, ir mėsą. Lukteliu 5-7min., tuomet įpilu
2vš obuolių acto
ir sudedu burokėlius ir obuolius. Pasūdau, pagardinu prieskonių sriubai mišiniu, jei sriuba atrodo per tiršta – įpilu šiek tiek karšto vandens.
Išjungus ugnį, leidžiu sriubai subręsti bent 15min.
Tiekiu su grietine ar grietinėle ir ruginės duonos riekele.