3 skonių kriaušių kompotai

DSC_1033

Gyventi pušyne – tikra prabanga, bet ji irgi turi savo kainą… Mūsų apylinkėse niekas neužsiaugina kriaušių, pušų kaimynystė skatina ligų atsiradimą. Nepadeda nei ekologinės, nei cheminės priemonės. O ir naudoti jų vengiame. Todėl, kriaušėms pradėjus sproginėti,  jas nuskiname ir tuomet ruošiu gardžiuosius kompotus žiemai. Skanu ne tik pakabinti kriaušę iš stiklainio, bet ir pateikti garnyrą paukštienai ar įkomponuoti į gaivų desertą.

Nuskintas kriaušes nuplaunu ir daržovių skustuku nulupu žievę. Neprinokusios kriaušės žievė pernelyg kieta, keli bandymai konservuoti neluptas baigėsi atsisveikinimu neparagavus. Todėl įdedu truputį triūso garantuotam rezultatui. Luptas kriaušes iškarto dedu į puodą su

3 l vandens

3 aš citrinos rūgštelės (arba 2 citrinų sultimis)

Į tokį puodą telpa apie 4 kg kriaušių. Puodą statau ant viryklės, kaičiu ugnį ir verdu kol vanduo pradeda kunkuliuoti, tuomet dengiu dangtį, išjungiu ugnį ir palieku atvėsti.

1-3 l stiklainius išplaunu ir iškaitinu orkaitėje.

Paskaičiuoju kiek reikės sirupo, 1 l stiklainiui imu 0,5 l vandens. Reikiamą kiekį vandens supilu į didelį puodą, 1 litrui vandens beriu

300 g cukraus

Kol verda sirupas, kriaušes šaukštu sudėlioju į stiklainius. Trims skoniams naudoju tris produktus, į kiekvieną stiklainį dedu pasirinktinai

aronijos uogų

šermukšnio uogų

malto cinamono

Aronijos gražiai nudažo, šermukšniai suteikia karstelėjusio skonio, o cinamonas suteikia žiemiško, Kalėdinio aromato.

Verdančiu vandeniu nuplikau dangtelius.

Stiklainius sklidinai užpilu sirupu, suku dar karštais dangteliais, kompotus verčiu aukštyn kojomis ant pledo ir apkūtoju pūkine striuke. Palieku iki pilno atvėsimo.

 

3 atsakymai į “3 skonių kriaušių kompotai”

    1. Sveki, Ramūnai. Ačiū už pastabą, pataisysiu tekstą. Sirupą reikia virti tol, kol ištirps cukrus. Užpilti kriaušes reiktų kuo karštesniu. O sunokusių kriaušių lupti nereikia, bent jau man patinka jas perpjauti per pusę ir išpjauti sėklas. Skanaus 🙂

Parašykite komentarą