Kiekvienais metais, marinuodama agurkus, tam pačiam marinate užkonservuoju ir jaunų vynuogių lapų, kad ir žiemą galėtume mėgautis šiuo kvapniu ir skalsiu patiekalu. Kadaise šį receptą iš Gruzijos parvežė mano a.a. dėdė, būtent šis gaminimo ir patiekimo būdas man yra priimtiniausias. Aprašysiu gaminimo eigą iš marinuotų lapų, jei gamintumėte iš šviežių, turėkim omeny, kad lapus pirmiausiai reikia gausiai nuplikyti verdančiu vandeniu. Pasiruošiu įdarą:
500 g jautienos faršo išminkau su
2 kiaušiniais
1 šaukšteliu gruziniškų žolių mišinio (chmeli-suneli ar pan.)
2 šaukštais manų kruopų (galima keisti rupiniais, džiūvėsėliais, kuskuso kruopomis)
0,5 šaukštelio druskos
Iš įdaro formuoju pailgas dešreles, kurias susuku į vynuogės lapus taip, kad galai būtų užlenkti kaip vokeliai. Paruoštus balandėlius verdu apie 20min. garpuodyje. Ankščiau, kai nebuvo garų puodų, virdavau juos koštuve, uždėtam ant tinkamo diametro puodo su verdančiu vandeniu ir pridengtus puodo dangčiu.
Tiekiu karštus su gaiviu gėrimu, vienai porcijai labai gerai išplaku
1 stiklinę kefyro arba airano su
1 skiltele labai smulkiai kapoto česnako
Gėrimą iki tiekiant laikau šaldytuve.