Širdžių valgymo tema galėčiau kalbėti ilgai ir daug, taip mes jas mėgstame. Iki atrandant šį nuostabų produktą, lepindavau namiškius liežuvio troškiniais, bet pirmą kartą išdrįsus išvirti ir paragauti širdies, liežuvį palikau iškilmingoms progoms. Išties skoniai labai panašūs, mano skonių receptoriams netgi skanesnis širdies, tik ji neturi formos, kurią būtų galima drąsiai dėti ant šventinio stalo. O kasdienai – skanusis troškinys. Labai džiaugiuosi sumanymu įberti garstyčių sėklų, jos suteikia ypatingo skonio ir traškesio.
1 kg kiaulės arba jaučio širdies
išverdu vandenyje be jokių prieskonių. Virti nebūtina labai ilgai, apie 15-20 min., nes ji dar troškinsis su daržovėmis. Virimo metu supjaustau:
4 paprikas – šiaudeliais
2 morkas – šiaudeliais
2 svogūnus – griežinėliais
Išvirusią ir atvėsusią širdį supjaustau nedideliais gabaliukais ir, kartu su daržovėmis, beriu į puodą. Šliūkšteliu dvi stiklines vandens, kuriame virė širdis, įjungiu ugnį, dengiu dangtį ir palieku troškintis 20-30 min. Įkaitinu nedidelę keptuvę, į ją dedu
50 g sviesto
ir jame apkepinu
2 vš garstyčių sėklų
Į puodą sudedu
100 ml grietinėlės
1 aš druskos
1 aš prieskonių mėsai mišinio
žiupsnelį čili miltelių
apkeptas sėklas
Viską gerai permaišau, palaukiu kol užkais (jokiu būdu neužvirs), vėl dengiu dangtį, išjungiu ugnį ir troškinį palieku ramybėje 15-20 min.
Tiekiu karštą su juodos duonos rieke ar marinuotais agurkais.