Pakaitalas tradicinei silkei – marinuota skumbrė

edf

Mes ją vadiname silkės pussesere, ir kaip būna su giminaitėmis – jos panašios, bet vistiek savitos.

Receptą kadaise radau rusiškame žurnaliuke, tokiame mažyčiame, atspaustame ant geltono šiurkštaus popieriaus. Šį žuvies paruošimo būdą pristatė močiutė, ta tikra tikra, su skarele ir prijuoste ant megztuko nuotraukoje. O močiučių receptai visada būna tobuli, iš tiekos patirties visada galima pasimokyti.

Ir pirmą kartą pabandžius gaminti silkės pakaitalą, silkės nebeperku. Ragavę sutartinai gyrė šią riebią, tvirtos tekstūros žuvį. O naudoju visur, kur naudodavau silpnai sūdytą silkę – sluoksniuoju su daržovėmis, dedu ant sumuštinių, laistau naminiu aliejumi ir pan. Gaila, kad šviežios skumbrės Vilniuje neturime galimybės nusipirkti, todėl perku šaldytą žuvį. Vaišių stalui gaminu

2 – 3 skumbres

Išvalytą ir maždaug 2 pirštų storio riekelėmis pjaustytą žuvį sudedu į indą. Išsiverdu marinatą:

1 l vandens

3 vš druskos

1 vš cukraus (galima keisti medumi)

2 lauro lapus

6 – 8 juodų pipirų grūdelius

sumaišau puode ir kaitinu iki užvirimo ir pilno druskos ir cukraus ištirpimo, tuomet išjungiu ugnį ir supilu

100 ml 9% acto (galima keisti 150 ml 6% obuolių actu)

Palieku skystį ataušti, o kol tai vyksta, supjaustau kubeliais

2 vidutinio dydžio svogūnus

Suberiu juos ant žuvies, užpilu atvėsusiu marinatu ir dedu indą į šaldytuvą bent 6 valandoms. Jei žuvies gabaliukai ne pilnai panirę marinatę, verta kelis kartus gabaliukus apversti. Skaniausia, kai žuvis pabūna marinate 24h. Tiekiant skumbrės gabaliukams nulupu odą, išimu stuburkaulį, pasmulkinu į 4-5 dalis, sudedu į lėkštę, dengiu marinuotais svogūnais. Tiek užtenka valgymui su virtom bulvėm ir grietinės šaukštu.

Patarimas – marinatą ant žuvies pilkite tik pilnai atvėsusį, užpylus karštu gausite troškintą žuvį.

edfedfedf
edf

35 atsakymai į “Pakaitalas tradicinei silkei – marinuota skumbrė”

  1. Super, va šitą tai būtinai gaminsiu! Jau kurį laiką galvojau, kaip čia pagaminus marinuotą skumbrę ir vuolia! Dėkui už receptuką 😉

  2. Skumbre labai skanu. As ja daznai gaminu. Kartais tiesiog itrinu ivairiausiais prieskoniais, druska. Kita diena dedu ant duonos ir laaaabai skanu, neireikia net acto. Issisaugau Tavo receptuka, isbandysiu.

  3. Tikiu, kad skanu, rytoj bandysiu. Kad tik per suru nebutu. O druskos saukstai kupini ar nubraukti? Kazin ar svieziai silkutei sis marinatas tiktu?

    1. Mielas Vytautai, druskos šaukštus naudoju nubrauktus, o cukraus galima ir kupiną. Receptas išbandytas, tikrai nebus sūriau, nei pirktinė silkė. Jei norisi švelnesnio skonio – galima nepilti acto.
      Šviežios silkės nebandžiau, tik Baltijos šprotus – buvo labai gardu. Jei gaminsite – parašykit atsiliepimą 😉
      Skanaus!

  4. Didelis aciu.Sknausiu rytoj.Tik as uzpilsiu svieziai gaudyta,manau kad dar skaniau.

  5. Vilniaus r. Rudaminos turguje šeštadieniais galite skubrės nusipirkti, ir pskritai ten labai gerą žuvį pardavinėja

    1. Miela Odeta, ačiū, kad dalinatės gero maisto adresu 😉 Rudamina man asmeniškai labai toli, Vilniuje gerą žuvį perku Laisvės turgaus žuvies skyriuje, tikrai rekomenduoju.

  6. Ačiū už receptą, šiandien nusipirkau šviežių skubių, marinuoti ir ragaus. O žuvys šviežios, nes gyvenu Klaipėdoj.

  7. Kadangi gyvenu Norvegijoje, pasigauname patys skumbrę, tai galiu sau leist eksperimentuot 🙂
    Jūsų receptas labai geras, labai skanu, tik aš acto pilu 50ml ir aliejaus 50ml.

    1. Dėkui, Sonata 🙂 Baltai pavydžiu šviežios žuvies, mus pasiekia tik šaldyta… Uch, net seilė nutįso, skanaus Jums.

  8. tikrai skani skumbre iseina ir pigiau nei silke kuri siais laikais uz mesa brangesne.

    1. Tikra tiesa, Rokai. Man dar svarbus tas momentas, kad žinau kaip ji paruošta, kad žuvis nemirkyta chlore, „nepraturtinta” saldikliais ir litru acto.

Parašykite komentarą