Stroganina – dar kitaip češkavonė – prieskoniuota šaldyta skumbrė

Ceskavone

Buvau girdėjusi apie šį patiekalą ne kartą ir ne du, daug sykių buvau išsiklausinėjusi kaipgi ji gaminama, bet tik dabar prisiruošiau pabandyti pasigaminti skumbrės šaldiklyje. Prisipažinsiu, gailiuosi, kad tiek laiko negaminau tokio nuostabaus skonio patiekalo…

Lituanistai siūlo taip ruoštą žuvį vadinti kapotiniu, nors mano galva tai nėra tiksliausias vertimas. Rusijoje, iš kur yra kildinama “stroganina“ taip vadinama nuo žodžio “strogat“ – aštriu peiliu drožti itin plonus šaldytos žuvies gabaliukus. Tad jei būčiau kalbos instituto darbuotoja, inicijuočiau kapotinio keitimą drožtiniu :)

Taip ruošta skumbrė tinka užkandžiams ar kai norisi “ko nors“, atitirpusi ir pastovėjusi lėkštėje ji tampa tarsi kitu produktu, tad svarbu kuo trumpiau laikyti žuvį kambario temperatūroje.Kadangi skumbrė bus šaldoma, tai ir galima pirkti šaldytą žuvį.

Atvėsinu skumbrę, nupjaunu galvą, išimu vidurius, iškloju žuvį lygiai su pjaustymo lenta ir išimu stuburkaulį su šoniniais kaulais, žodžiu paruošiu filė su oda. Tuomet mėsą smarkiai išplaku peiliu – reikia, kad būtų kuo daugiau įpjovimų ir prieskoniai susigertų iki pat odos. Vidutinio dydžio skumbrei prieskoniuoti pasiruošiu:

8-10 skiltelių česnako – labai smulkiai sukapotų peiliu

0,5 aš druskos

0,5 aš cukraus

žiupsnelį maltų juodų pipirų

žiupsnelį maltų citrinpipirių

Viską sumaišau ir užberiu ant žuvies filė, puseles suvožiu, žuvį suvynioju į maistinę plėvelę ir dedu į kamerą. Ruošiantis valgyti stroganiną, ištraukiu žuvį iš kameros, atlupu plėvelę ir aštriu peiliu labai plonai papjaustau ledinės žuvies. Likusią dalį iškarto grąžinu į kamerą. Tiekiu, užbėrusi gabaliukus ant juodos duonos riekės, pateptos sviestu.

Patarimas – žuvies puseles galima atskirti ir šaldyti, suvyniojus kiekvieną puselę į suktinuką.

Ir man, visgi, labiausiai patinka šį gardumyną vadinti češkavone…

6 atsakymai į “Stroganina – dar kitaip češkavonė – prieskoniuota šaldyta skumbrė”

  1. Nusišnekėjot biškį – o kam ją su tuo peiliu daužyti :))) ir taip traiškyti tuos audinius??? suprieskoniavai ir iki ryto į nulinės temperatūros stalčiuką, įsigers prieskoniai ir be to vandalizmo, o paskui jau į minusą

    1. Mielas Artūrai, pasaulis yra platesnis, nei jūsų žinojimas. Ir tai, kad gaminame skirtingai, mano galva yra gerai. Jei jums visgi norėtųsi įrodyti teisumą, sukurkite tinklaraštį, pagaminkite savas receptūras, aprašykite ir nupaveiklsuokite jas, o aš ateisiu pakomentuoti. Gerai?

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.