Tobula adžika

 

Adžika

Šios adžikos receptą man papasakojo draugė ir keliomis prasmėmis kolegė iš Ukrainos, nors logiškai tai turėjo būti kokia nors draugė ar kolegė iš Gruzijos ar Armėnijos :) Pabandžiusi šį skonį pirmą kartą iškarto nusprendžiau, kad skanesnės tikrai nesu ragavusi. Žinia, tikroji adžika gaminama tik iš aitriųjų pipirų, didelio kiekio druskos ir prieskonių/žolių. Tačiau mūsų šiaurietiškiems gomuriams ji tikrai stiproka. Ir man niekada nebuvo juokingi kadrai filmuose, kai personažai dėl kažkokių sunkiai suvokiamų priežasčių savanoriškai valgė žiauriai aštrius pipirus, o po to blaškėsi išsigelbėjimo paieškose. Jums juokinga?

Gaminu šią “adžiką“ jau daug metų, dideliais kiekiais, nes ji dažnai tampa dovana ar tiesiog vakarėlio karaliene, ypač mėsiško. Viena, ką tikrai palaipsniui išgyvendinu iš jos, tai saldžioji paprika, pastaruoju metu jos visai nebededu. O graikiniai riešutai čia tiesiog būtini. Dar vienas momentas – čili pipirų aštrumas. Kadangi jų užsiauginu pati, tai visada žinau kokio jie aitrumo, bet jei pirksite juos turguje, kur dabar matau galybę pasirinkimo iš aitrių ir net ugningų skonių, būtinai klauskite pardavėjų kuris pipiras yra vidutinio aitrumo. Jei imsite ugningus, proporciją aprašytam receptui mažinkite pusiau.

Originaliam recepte produktai malami mėsmale, aš palengvinau gamybą, daržoves tarkuodama smulkia kombaino tarka arba bulvių tarkavimo mašina. 

Smulkinimui pasiruošiu pirštines, bū-ti-nai. Taip pat:

5kg labai gerai prinokusių raudonų pomidorų

25 čili pipirus (apie 300g)

10 raudonų paprikų

Daržoves sutarkuoju virtuvinio kombaino tarka ir gautą tyrę pilu į puodą, o jį statau ant ugnies, troškinu apie pusvalandį. Tuo metu kombaino peiliais sukapoju

saują kalendros lapelių

saujelę šviežio raudonėlio

5 česnakų galvas

0,5kg išlukštentų graikinių riešutų

Po valandos virimo suberiu kapotus produktus į pomidorų ir pipirų masę, intensyviai maišydama suberiu

5vš su kaupu rupios druskos

2vš prieskonių mišinio chmeli-suneli

ir įpilu

1st tyro aliejaus

Viską pakaitinu dar 15 minučių ir supilstau į mažus stiklainiukus dovanoms, sau gaminu puslitrius. Atidarytą stiklainį laikau šaldytuve. Prie mėsytės, sriuboje, salotų užpile – tikrai tobulai tinkantis pagardas.

Patarimas – gaminant jokiu būdu nepasikrapštykite akių ar nosytės, čili pipirai tikrai labai kanda.

22 atsakymai į “Tobula adžika”

  1. Laba Kumucia. Jusu receptai man labai patiko, isbandziau tris. Noriu paklausti del sios adzikos. Aitr paprikos, cia kokios tos apie 10-15 cm? Ir koks astrumas sios paprikos? Ar ji astri taip kad “ziodina“, ar ji turi buti tiesiog aztri? Aciu uz atsakyma

  2. miela Kūmučia,
    neteko naudoti prieskonių mišinio chmeli-suneli. Kur jo ieškoti? Jūsų receptukas manau tobulas :) laukiu atsakymo.
    Pagarbiai,
    Dalė

    1. Miela Dale, chmeli-suneli geriausia pirkti Gruzijoje, bet yra ir Lietuvoje :) Geriausia ieškoti dideliuose prekybos centruose prieskonių skyriuje, Vilniuje yra ir specializuotos parduotuvės.

  3. Labas vakaras, gaminau adzika, gavosi suroka, bet skonis.matyt bus geras. Ar ji turi buti suroka, ar as ka ne taip padariau? Aciu uz atsakyma

    1. Miela Gražina, visada naudoju tik stiklinę tarą. Stiklainius būtinai švariai išplaunu ir iškaitinu (orkaitėje arba ant virdulio), dangtelius irgi nuplikau verdančiu vandeniu.

    1. Miela Kristina, turi bent kelias savaites pastovėti. Konservuojant dedame daugiau konservantų, kad gerai laikytųsi žiemą. Bet ir skonio receptoriai skirtingi, kai kam ši adžika pasirodė netgi prėska :)

  4. Laba vakara. Apie adzika po vieneriu metu… Kai is karto pagaminus paragavau.. Pagalvojau kad bus niekam tikes produktas. Skonis subrendo po 1 -2 men. Pasakiskas padazaz. Giminaiciai issiveze i Amerika sio pAdazo. Aciu uz recepta

    1. Milea Birute, nuoširdžiai dėkoju, kad pasidalinate patirtim. Tikra tiesa, daugelis šeimininkių didžiuojasi darydamos konservus “iš akies“, bet kaip Jūs taikliai pastebėjote, konservų skonis atsiskleidžia tik po kelių mėnesių. Na, o kad už Atlanto adžika – tiesiog fantastika :)

    1. Miela Regina, niekada nepaskaičiavau kiek… Tiesiog turiu puodą su litrų gradacija, kai jau sudedu visus sumaltus produktus, matau kiek litrų bus ir pagal tai pasiskaičiuoju kiek kokių stiklainių reiks. Šiemet kai darysiu, būtinai parašysiu :)

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s