Vis bandydavau atrasti tobulos giros receptą, skoniu panašiausią į tą iš bačkų… Iki tobulumo dar eit ir eit, bet paskutinis bandymas buvo labai neblogas.
Gerai išplaunu du 3l stiklainius, į kiekvieną iki pusės dedu smulkiai pjaustytos, išanksto sudžiovintos iki džiūvėsėlių sausumo
juodos duonos
Duona turi būti pati juodžiausia, gali būti gardinta kmynais. Į kiekvieną stiklainį beriu po
0,5 st balto cukraus
1 aš kmynų
Stiklainius 3-5 cm iki viršaus užpildau šiltu vandeniu, jokiu būdu ne karštu. Ir galop suberiu
15-20 juodų razinų
Pridengiu plastikiniais dangteliais ir nešu stiklainius į šilčiausią ir saulėčiausią namų vietą. Girą reikia stebėti, rūgimas matosi kmynų su razinomis šokiais skystyje – jie kyla aukštyn-žemyn. Procesas trunka 3-6 dienas.
Tuomet girą perkošiu ir supilstau į norimos talpos butelius. Tiekiu atšaldytą.
Patarimas – duoną džiovinkite natūraliai, aukštoje temperatūroje džiovinta duona nerūgs.
Labai įdomus giros gaminimo būdas, norėtųsi išbandyti. Tik paklausiu, kiek laiko gira turi stovėti lange ir koks požymis kad jau gatava 🙂
Ačiū už atsakymą 🙂
Geros dienelės!
Miela Milda, recepte aprašiau tą ženklą, kad jau gatava 🙂 Geros ir Jums!
Sudėjau pusę talpos duonos džiuvėsių… kitą dieną jie užėmė visą 3 litrų stiklainį… razinšų šokiui neliko vietos. matyt džiuvėsių reikia dėti ne pusę, bet apie 20 proc. talpos…
Miels Albinai, džiūvėsiai džiūvėsiams nelygūs, jei labai sausi – taip, reiktų trečdalį dėti. O šiaip nusisunkia po fermentacijos ir jie, ir su ražinšom, kaip rašot, spėja sušokti 🙂
Ačiū. Gira skani. matyt razinšos 🙂 sušoko glaudžiai prisiglaudusios prie džiūvėsių, gal net ekstazę patyrė:) Bet kitą kartą jiems duosiu daugiau laisvės:)
🙂 Gerai toms razinšoms.
Žinoma, duokit laisvės, jei tik taip norisi, laisva valia gaminti taip kaip atrodo geriau ar produktyviau.
Skanaus pavasario!
Sveiki, o mano gira 3 dieną pasidengė baltom kažkuo- kaip baltas pelėsis buna ant agurkų.. 😦 ar jau sugadinta? Antrą kartą nesiseka, iš naminės pilno grūdo džiovintos duonos..
Miela Ieva, įtariu, kad pelėsio buvo duonoje, gal džiovinant įsivesė, o gal jau seniau buvo. Gavęs drėgmės ir šilumos išbujojo…
Pabandykite su šviežia duona, bus mažiau tikimybės sugadinti.
Tik, svarbiausia, nenuleiskite rankų 😏
Kažkada gaminau pagal labai panašų receptą. Viskas kaip ir gerai, tik gira gavosi tokia tiršta nuo duonos. Aš negalėjau jos tokios gerti 😀 Ar ir ši gaunasi tirštesnė?