Naujoviškas agurkų konservavimo būdas

????????????????????????????????????

Naujoviškas konservavimas

Žiemą valgyti kaip šviežiai raugtus agurkus – vienas malonumas, o jie būtent tokie ir gaunasi.

Šį receptą man papasakojo draugė, gyvenanti Rusijoje, tai jos mamos firminis receptas. Ačiū, Valerija. Ištiesų, niekada nebuvau girdėjusi apie tokį, pernai išbandžiau ir šiemet gaminsiu žymiai daugiau stiklainių.

Pirmiausiai išplaunu ir iškaitinu stiklainius, nuplikau verdančiu vandeniu užsukamus dangtelius. Tuomet imuosi prieskonių – karštam vandeny gerai išplaunu

Krapų žiedynus

Vyšnių lapus

Juodųjų serbentų lapus

Vienam 700ml stiklainiui skaičiuoju po vieną žiedyną, 3-4 vyšnių ir 2 serbentų lapus.  Taip pat stiklainiui pasiruošiu po

2-3 česnako skilteles

Agurkams nupjaunu uodegas ir sudedu juos į stiklainius.

5 lpuode užverdu 3l vandens ir jam užvirus suberiu

Druską

Po ilgų diskusijų apie druskos kiekį šiame recepte, pabandžiau pagaminti su silpnesniu sūrymu, agurkai laikėsi gerai, bet mano skonio receptoriams jie buvo prėskoki. Taigi druskos užtenka 250g (stiklinė su kaupu), originaliame recepte jos pusė kilogramo.

Druskai ištirpus, skystį pilu ant agurkų, pridengiu dangteliais (neužsukant) ir palieku kambario temperatūroje 2-3 dienoms. Po tų kelių dienų skystį nupilu į kriauklę ir agurkus užpilu vandeniu – arba verdančiu iš virdulio, arba labai šaltu. Tikrai taip, TIESIOG vandeniu. Tada jau stipriai užsuku dangtelius ir verčiu aukštyn kojom. Po kelių valandų nešu rūsin.

3l sūrymo užsipila apie 7-9 700ml stiklainiai su agurkais.

Patarimas –  kemšant agurkus prisiminkite, kad turi likti bent 2cm tarpas iki dangtelio, agurkai turi būti pilnai užpilti skysčiu.

______________________

Gaunu daug klausimų apie šį receptą, atsakysiu į keletą aktualiausių:

Agurkai gavosi per sūrūs – bandykite su 250g druskos 3l vandens. Dar viena priežastis – neištirpinta druska, pilant sūrymu pirmą kartą, tuomet druskos lieka stiklainyje ir, žinoma, agurkai gaunasi per sūrūs. Dar viena klaida – per ilgai sūryme laikomi agurkai, jei kambaryje labai šilta, užteks 2 dienų, jei vėsiau – gali pabūti ir tris, nors aš linkusi visada perpilti po 2 dienų.

Kokiu vandeniu užpilti antrą kartą – arba verdančiu iš virdulio ar šaltu iš krano/šulinio.

Citata

172 Komentaras (+add yours?)

  1. Dijana
    Bir 30, 2015 @ 20:08:44

    Butinai siemet raugsiu pagal si receptuka,tuo labiau,kad turiu salta akmenini rusi!Aciu!

    Atsakyti

  2. irena
    Lie 01, 2015 @ 19:35:57

    Klausimas toks ,ar agurkai lauko ar iššiltnamio,,ačiūš

    Atsakyti

  3. Liudmila
    Lie 02, 2015 @ 15:48:27

    Aš darau panašiai. Tačiau po 2 dienų nupilu su prieskoniais tą skystį į atskirą puodą, o agurkus (palieku stiklainiuose) užpilu verdančiu vandeniu pridengiu dangteliais, palieku 15 minučių, po to šį vandenį nuo agurkų išpilu lauk. O tą su prieskoniais nupiltą vandenį į puodą, užverdu ir atgal užpilu ant agurkų.Ir išnešti į rūsį arba padėti šaltai. Žiemą agurkai labai traškūs, skanūs, skonis kaip rauginti porą , trejetą dienų.Skanaus!!!!

    Atsakyti

  4. Lina
    Lie 04, 2015 @ 07:19:36

    Geras rezeptelis,isbandysiu.

    Atsakyti

  5. Edita
    Lie 29, 2015 @ 09:49:58

    Labas. O kokio turio stiklainiams sis receptas? Rasoma vienam stiklainiui, bet ar trilitriniui ar litruj?

    Atsakyti

  6. Rūta
    Rgp 05, 2015 @ 12:54:22

    Ar tinka prieskoniai agurkams marinuoti iš parduotuvės?

    Atsakyti

  7. Laima
    Rgp 07, 2015 @ 07:51:11

    po 2 dienu nupylus druskos rasala uzpyliau verdancio vandens,apverciau stiklainius,bet man isbega vanduo,ka netaip darau?

    Atsakyti

  8. akvilė
    Rgp 18, 2015 @ 15:21:48

    Aš tai pernai padariau pagal šį receptą, tai agurkai buvo baisūs, kaip pamazgos. Gal ką ne taip padariau, nežinau ir šiemet jau nebeeksperimentavau, vakavau įprastai.

    Atsakyti

    • Kūmucia
      Rgp 19, 2015 @ 04:51:07

      Miela Akvile, yra daug veiksnių, lemiančių gerą konservuojamų agurkų kokybę. Jei gavosi kaip pamazgos – tikrai kažkas buvo ne taip. Dažniausiai kokybę lemia agurkų rūšis. Ir vanduo, druska, lapai, stiklainiai ir nuotaika :)

      Atsakyti

  9. Elena
    Vas 18, 2016 @ 14:51:27

    O kaip islaikyt tokius agurkus, jeigu nera rusio?

    Atsakyti

  10. Vidmandas Augūnas
    Vas 19, 2016 @ 20:38:36

    dariau,tik sūroki ir būtinai stiklainiose daryt,kitaip gaunasi “tešla”

    Atsakyti

  11. Ramune
    Vas 19, 2016 @ 21:39:03

    3 L vandens- 250 ( stikline drunks) ???

    Atsakyti

  12. Gražina.
    Vas 20, 2016 @ 18:34:37

    Kaip agurkai išlieka skanūs, sūrūs jei uždaromi paprastame vandenyje be druskos ir be prieskonių?

    Atsakyti

  13. Janina
    Vas 21, 2016 @ 11:07:46

    as jau esu dariusi tikrai skanus gaunasi agurkai

    Atsakyti

  14. madam
    Vas 21, 2016 @ 15:37:04

    Agurkėliai tikrai puikūs išeina, traškūs, skanūs, nes konservuoti jau lyg ir pabodę yra kartais. Tik reikia tiksliai laikytis p. Kūmučios instrukcijos. Tik man keista viena, kam čia taip diskutuoti, nes juk dar nesiartina agurkų konservavimo periodas :). Geriau pagalvokime, kur nusipirkti gerų agurkų sėklyčių, kad derlių gerą užaugintume :)

    Atsakyti

    • Kūmucia
      Vas 21, 2016 @ 16:58:26

      Ačiū už gerą žodį :) Pasidalinkte patirtim, miela Madam, kokius agurkus auginate konservavimui?

      Atsakyti

    • Maryte
      Kov 01, 2016 @ 09:20:33

      Ir neeksperimentuokime su agurku rusimis.Isbandziau,kad geriausi RODNICIOK,sena gera veisle

      Atsakyti

      • Kūmucia
        Kov 01, 2016 @ 20:49:25

        Miela Maryte, Rodničiokas labai geras, niekas nenuginčytų jo privalumų. Bet bent jau aš auginu 6-8 veislių agurkus, kad nereiktų vienai veislei užderėjus parduoti savaitės vasaros ;) Labai faina auginti ankstyvus, vidutinio vėlyvumo ir vėlyvius, tuomet ir pavalgyt šviežių spėjam, ir į stiklainius sugrūdam :)

  15. Marijana
    Kov 15, 2016 @ 19:13:56

    dar labai geros agurku veisles yra pasalimo ir pasamonte

    Atsakyti

  16. Liudas
    Bal 25, 2016 @ 09:27:52

    Eglute,tavo pasiūlymai konkretūs,bandysiu.Nors iki šiol naudojau šulinio metodą-agurkus su uodegėlėm į bidoną,krapus,vyšnių lr juodųjų serbentų lapus ten pat,druskos panašiai,užpilu šulinio vandeniu,bidoną uždarau ir į šulinį.Ištraukiu tik kalėdoms-agurkai traškūs,lyg tik paraugti”malosolnykai”.

    Atsakyti

  17. Renata
    Rgp 16, 2016 @ 18:48:38

    Ar reikia perpilant agurkus palikti krapu ziedynus ir lapus? Ar pacius agurkus nupylus suryma irgi nuplauti? Ar nupylus suryma vel perplauti stiklainius? Aciu

    Atsakyti

    • Kūmucia
      Rgp 17, 2016 @ 06:18:48

      Taip, Renata, palieku viską kaip yra, nieko neištraukiu ir neperplaunu, užpiltas paprastas vanduo sustabdo rūgimą, todėl niekas ir neberūgsta :)

      Atsakyti

      • Renata
        Rgp 18, 2016 @ 15:53:56

        Super aciu uz atsakyma, kaip tik si vakara perpilu :)

      • Algis Murauskas
        Rgp 30, 2016 @ 11:02:33

        “Taip, Renata, palieku viską kaip yra, nieko neištraukiu ir neperplaunu, užpiltas paprastas vanduo sustabdo rūgimą, todėl niekas ir neberūgsta :)”

        Maniau, kad druska yra konservantas ir apsaugo nuo rūgimo? Keista. Ar vanduo neištrauks druskos iš agurkų ir jie nesuminkštės, neištiš?
        Ar pelynai tinka vietoje ąžuolo lapų ar krienų, nes jie taip pat kartūs?

      • Kūmucia
        Rgp 30, 2016 @ 17:33:09

        Nei ažuolo, nei krienų lapai nėra kartūs. Pelynas yra labiau vaistinis, nei maistinis augalas ir tiesą sakant nesu girdėjusi, kad kas juos naudotų konservavime :/

  18. Leonarda
    Rgp 30, 2016 @ 09:32:39

    Agurkai gavosi labai, labai sūrūs ir neskanūs. Kitą kartą eksperimentuosiu su nedideliu kiekiu agurkų. Gaila tiek daug sugadintų agurkų.

    Atsakyti

    • Kūmucia
      Rgp 30, 2016 @ 17:28:23

      Kažką ne taip padarėte, Leonarda. Daugybę metų daugybė žmonių taip gamina ir žiemą gardžiuojasi. Recepte yra keli atsakymai kodėl nesigauna taip kaip reikia ;)

      Atsakyti

  19. Rasa
    Spa 21, 2016 @ 14:35:30

    Šiemet pirmą kartą dariau pagal šį receptą,vakar atidariau vieną stiklainį 3l.šeimynai,šiandien turėjau parnešti dar vieną,nes ano nebeliko.Labai skanūs agurkai gavosi,dariau iš “Radničiok”,rauginau 2 dienas gan vėsiame kambaryje,man biški galejo būti daugiau parūgę(kitais metais bandysiu palaikyti 3 dienas)uzpyliau šaltu vandeniu po parūgimo,laikosi liuksiškai,ačiū labai už receptą :)

    Atsakyti

  20. Regina
    Lap 06, 2016 @ 09:51:44

    Agurkai gaunasi labai skanus!

    Atsakyti

  21. Dalia
    Vas 20, 2017 @ 09:37:17

    Praėjusį rudenį raugiau ir aš šiuo receptu, gavosi kaip pas močiutę iš “bačkos”. Su bulvėm ir mėsa labai fain. Šiaip pasimėgaut kaip su “actiniais” nesinori, nes rūgštoki. O laikiau tai šaldytuve, nes bijojau, kad neperrūgtų. Gal trumpiau reikėjo laikyti raugiant, bet kai skanavau atrodė, kad geri. Vienu žodžiu – nenusivyliau. Ačiū už receptą. Sėkmės bandančioms :)

    Atsakyti

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Prisijunk ir tu!

Kategorijos