Naujoviškas agurkų konservavimo būdas

????????????????????????????????????
Naujoviškas konservavimas

Žiemą valgyti kaip šviežiai raugtus agurkus – vienas malonumas, o jie būtent tokie ir gaunasi.

Šį receptą man papasakojo draugė, gyvenanti Rusijoje, tai jos mamos firminis receptas. Ačiū, Valerija. Ištiesų, niekada nebuvau girdėjusi apie tokį, pernai išbandžiau ir šiemet gaminsiu žymiai daugiau stiklainių.

Pirmiausiai išplaunu ir iškaitinu stiklainius, nuplikau verdančiu vandeniu užsukamus dangtelius. Tuomet imuosi prieskonių – karštam vandeny gerai išplaunu

Krapų žiedynus

Vyšnių lapus

Juodųjų serbentų lapus

Vienam 700ml stiklainiui skaičiuoju po vieną žiedyną, 3-4 vyšnių ir 2 serbentų lapus.  Taip pat stiklainiui pasiruošiu po

2-3 česnako skilteles

Agurkams nupjaunu uodegas ir sudedu juos į stiklainius.

5 lpuode užverdu 3l vandens ir jam užvirus suberiu

Druską

Po ilgų diskusijų apie druskos kiekį šiame recepte, pabandžiau pagaminti su silpnesniu sūrymu, agurkai laikėsi gerai, bet mano skonio receptoriams jie buvo prėskoki. Taigi druskos užtenka 250g (stiklinė su kaupu), originaliame recepte jos pusė kilogramo.

Druskai ištirpus, skystį pilu ant agurkų, pridengiu dangteliais (neužsukant) ir palieku kambario temperatūroje 2-3 dienoms. Po tų kelių dienų skystį nupilu į kriauklę ir agurkus užpilu vandeniu – arba verdančiu iš virdulio, arba labai šaltu. Tikrai taip, TIESIOG vandeniu. Tada jau stipriai užsuku dangtelius ir verčiu aukštyn kojom. Po kelių valandų nešu rūsin.

3l sūrymo užsipila apie 7-9 700ml stiklainiai su agurkais.

Patarimas –  kemšant agurkus prisiminkite, kad turi likti bent 2cm tarpas iki dangtelio, agurkai turi būti pilnai užpilti skysčiu.

______________________

Gaunu daug klausimų apie šį receptą, atsakysiu į keletą aktualiausių:

Agurkai gavosi per sūrūs – bandykite su 250g druskos 3l vandens. Dar viena priežastis – neištirpinta druska, pilant sūrymu pirmą kartą, tuomet druskos lieka stiklainyje ir, žinoma, agurkai gaunasi per sūrūs. Dar viena klaida – per ilgai sūryme laikomi agurkai, jei kambaryje labai šilta, užteks 2 dienų, jei vėsiau – gali pabūti ir tris, nors aš linkusi visada perpilti po 2 dienų.

Kokiu vandeniu užpilti antrą kartą – arba verdančiu iš virdulio ar šaltu iš krano/šulinio.

174 atsakymai į “Naujoviškas agurkų konservavimo būdas”

  1. Aš darau panašiai. Tačiau po 2 dienų nupilu su prieskoniais tą skystį į atskirą puodą, o agurkus (palieku stiklainiuose) užpilu verdančiu vandeniu pridengiu dangteliais, palieku 15 minučių, po to šį vandenį nuo agurkų išpilu lauk. O tą su prieskoniais nupiltą vandenį į puodą, užverdu ir atgal užpilu ant agurkų.Ir išnešti į rūsį arba padėti šaltai. Žiemą agurkai labai traškūs, skanūs, skonis kaip rauginti porą , trejetą dienų.Skanaus!!!!

      1. Jei bėga per viršų, reiškia rūgsta. Labai keista, kad pirmą parą jau tiek įrūgo, nors kai tokie karščiai – gali būti… Sakyčiau, kad perrūgo, dėl to ir teka…

  2. Aš tai pernai padariau pagal šį receptą, tai agurkai buvo baisūs, kaip pamazgos. Gal ką ne taip padariau, nežinau ir šiemet jau nebeeksperimentavau, vakavau įprastai.

    1. Miela Akvile, yra daug veiksnių, lemiančių gerą konservuojamų agurkų kokybę. Jei gavosi kaip pamazgos – tikrai kažkas buvo ne taip. Dažniausiai kokybę lemia agurkų rūšis. Ir vanduo, druska, lapai, stiklainiai ir nuotaika :)

  3. Agurkėliai tikrai puikūs išeina, traškūs, skanūs, nes konservuoti jau lyg ir pabodę yra kartais. Tik reikia tiksliai laikytis p. Kūmučios instrukcijos. Tik man keista viena, kam čia taip diskutuoti, nes juk dar nesiartina agurkų konservavimo periodas :). Geriau pagalvokime, kur nusipirkti gerų agurkų sėklyčių, kad derlių gerą užaugintume :)

      1. Miela Maryte, Rodničiokas labai geras, niekas nenuginčytų jo privalumų. Bet bent jau aš auginu 6-8 veislių agurkus, kad nereiktų vienai veislei užderėjus parduoti savaitės vasaros ;) Labai faina auginti ankstyvus, vidutinio vėlyvumo ir vėlyvius, tuomet ir pavalgyt šviežių spėjam, ir į stiklainius sugrūdam :)

  4. Eglute,tavo pasiūlymai konkretūs,bandysiu.Nors iki šiol naudojau šulinio metodą-agurkus su uodegėlėm į bidoną,krapus,vyšnių lr juodųjų serbentų lapus ten pat,druskos panašiai,užpilu šulinio vandeniu,bidoną uždarau ir į šulinį.Ištraukiu tik kalėdoms-agurkai traškūs,lyg tik paraugti“malosolnykai“.

  5. Ar reikia perpilant agurkus palikti krapu ziedynus ir lapus? Ar pacius agurkus nupylus suryma irgi nuplauti? Ar nupylus suryma vel perplauti stiklainius? Aciu

      1. “Taip, Renata, palieku viską kaip yra, nieko neištraukiu ir neperplaunu, užpiltas paprastas vanduo sustabdo rūgimą, todėl niekas ir neberūgsta :)“

        Maniau, kad druska yra konservantas ir apsaugo nuo rūgimo? Keista. Ar vanduo neištrauks druskos iš agurkų ir jie nesuminkštės, neištiš?
        Ar pelynai tinka vietoje ąžuolo lapų ar krienų, nes jie taip pat kartūs?

      2. Nei ažuolo, nei krienų lapai nėra kartūs. Pelynas yra labiau vaistinis, nei maistinis augalas ir tiesą sakant nesu girdėjusi, kad kas juos naudotų konservavime :/

  6. Agurkai gavosi labai, labai sūrūs ir neskanūs. Kitą kartą eksperimentuosiu su nedideliu kiekiu agurkų. Gaila tiek daug sugadintų agurkų.

  7. Šiemet pirmą kartą dariau pagal šį receptą,vakar atidariau vieną stiklainį 3l.šeimynai,šiandien turėjau parnešti dar vieną,nes ano nebeliko.Labai skanūs agurkai gavosi,dariau iš “Radničiok“,rauginau 2 dienas gan vėsiame kambaryje,man biški galejo būti daugiau parūgę(kitais metais bandysiu palaikyti 3 dienas)uzpyliau šaltu vandeniu po parūgimo,laikosi liuksiškai,ačiū labai už receptą :)

  8. Praėjusį rudenį raugiau ir aš šiuo receptu, gavosi kaip pas močiutę iš “bačkos“. Su bulvėm ir mėsa labai fain. Šiaip pasimėgaut kaip su “actiniais“ nesinori, nes rūgštoki. O laikiau tai šaldytuve, nes bijojau, kad neperrūgtų. Gal trumpiau reikėjo laikyti raugiant, bet kai skanavau atrodė, kad geri. Vienu žodžiu – nenusivyliau. Ačiū už receptą. Sėkmės bandančioms :)

  9. Dariau pagal si recepta, bet mano skoniui per daug cesnako atrode, be to, uzpilant antra karta tik vandeniu be druskos, atrodo per pleski. Manau, kad antra karta darysiu kaip daro Liudmila, ir idesiu maziau cesnako. Siaip skanu ir gana paprasta, darau jau antra karta sia vasara :)

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s