Šaltuoju būdu rauginti agurkai

DSC_0256

“Tinginių receptas” – sako mano draugė. Ir išties, nekaitinant, neverdant marinato, nesterilizuojant išgauti gerą rezultatą yra puiku, sutaupytas laikas vasarą – tikra prabanga. Dėkoju mano mielai kaimynei, išmokiusiai mane taip rauginti agurkus.
Gaminu šį konservą 0,5l ir 1l stiklainiuose, turint didelį valgytojų būrį, galima taip ruošti ir 3l stiklainius. Juos gerai išplaunu karštam vandeny su soda. Jokių kaitinimų.
Pasiruošiu prieskonius (proporcija vienam 1l stiklainiui):
3-4 česnako skilteles
2-3 juodų serbentų lapus
5-6 vyšnios lapus
2-3 vynuogių lapus (nebūtinai)

1-2 krapo žiedynus ar keletą stiebų

Visus juos sudedu į kriauklę ir praplaunu tekančioj srovėj.
Agurkus
gerai išplaunu ir nupjaustau galiukus. Į 1l stiklainį dedu prieskonius, beriu
1vš druskos (be kaupo, nubrauktas)
1aš cukraus
Proporcija keičiasi atitinkamai stiklainio tūriui.
Guldau agurkus
Pasiskaičiuoju kiek man reiks plastikinių dangtelių, juos nuplikau verdančiu vandeniu iš virdulio. Kol jie vėsta, kiekvieną stiklainį sklidinai užpilu ŠALTU vandeniu. Pabrėžiu, kad šaltu, nes kuo šaltesnis vanduo – tuo traškesni gaunasi agurkai. Jei yra galimybė, naudokite šulinio ar gręžinio vandenį, jei jis nešaltas – palaikykite vandenį šaldytuve. Dar viena išeitis – turėti pasiruošus ledukų kameroj ir jais atvėsinti vandenį.
Dengiu dangtelius, smarkiai papurtau stiklainius ir iškarto nešu į rūsį. Agurkai pilnai įrūgsta per 2-3 mėnesius. Tiekiu kaip garnyrą, užkandą ar sriubos sudedamąją.

34 Komentaras (+add yours?)

  1. dalia
    Lie 27, 2014 @ 09:01:27

    visai skanu

    Atsakyti

  2. vita
    Rgp 01, 2014 @ 13:22:25

    Ar jūs nebandėte užsukti stiklainius su užsukamais dangteliais?

    Atsakyti

  3. Virginija
    Bir 03, 2015 @ 19:58:39

    Be atcto, svarbiausia. Dar į stiklainį įdedu po 1-2 ąžolo lapus. Kieti, neišpūsti. Išsilaiko iki šviežių

    Atsakyti

    • Kūmucia
      Bir 04, 2015 @ 03:09:03

      Taip, rauginti man irgi patinka, nes be acto :) Ąžuolo lapų nededu, nes vienais metais bandžiau ir gavau prastą rezultatą, gal ir ne dėl lapų, bet nuo tada nededu :)

      Atsakyti

  4. elena
    Bir 09, 2015 @ 18:34:34

    as dar visuomet idedu krienu lapu,agurkai kietesni gaunasi

    Atsakyti

  5. Violeta
    Rgp 08, 2015 @ 16:42:00

    O jei šalto rūsio nėturiu, tai negalėsiu mègautis šio recepto agurkais?

    Atsakyti

  6. daiva
    Rgp 09, 2015 @ 09:08:40

    O kokiais plastikiniais dangteliais uzsukate?

    Atsakyti

  7. nijolė
    Rgp 09, 2015 @ 14:39:28

    viskas čia man aišku išskyrus cukrų.
    niekada nesu dėjusi,jeigu raugiu.

    Atsakyti

  8. auksė
    Rgp 09, 2015 @ 17:35:46

    Kiek reikėtų druskos, cukraus 3 ltr. stiklainiui?

    Atsakyti

  9. Rasa
    Lie 29, 2016 @ 05:42:30

    Rasoma kad ruosiama 0.5 ir 1 l talpos stiklainiuose.Tad druskos 1 saukstas dedamas i kokios talpos stiklaini?

    Atsakyti

  10. Rasa
    Lie 29, 2016 @ 05:45:24

    atsiprasau…..neisigilinau i recepta.Jau viskas aisku.

    Atsakyti

  11. Erika
    Lie 29, 2016 @ 06:28:53

    Jei rusys siltas,tai reik saldytuve laikyti

    Atsakyti

    • Kūmucia
      Lie 29, 2016 @ 07:57:13

      Šaldytuve nereikia, agurkai turi įrūgti, o procesas šaldytuve neįvyks. Gali būti ir šiltame rūsyje, tiesiog greičiau reikės suvalgyti, nes po kurio laiko pradės minkštėti.

      Atsakyti

      • Algis Murauskas
        Rgp 30, 2016 @ 10:46:58

        “Šaldytuve nereikia, agurkai turi įrūgti, o procesas šaldytuve neįvyks. Gali būti ir šiltame rūsyje, tiesiog greičiau reikės suvalgyti, nes po kurio laiko pradės minkštėti.”
        Šiandien rauginsiu agurkus, bet rūsio neturiu, tik šaldytuvą. Išeina, kad jūsų receptas netinka? O rūsyje , įdomu, per kiek laiko tampa minkšti, netinkami?

      • Kūmucia
        Rgp 30, 2016 @ 17:31:24

        Viskas priklauso nuo agurkų rūšies ir laikymo temperatūros, Algi. Bet šaldytuvas rauginamiems produktams vienareikšmiškai netinka.

  12. Magika
    Rgp 12, 2016 @ 21:06:47

    Aš panašiai darau, tik įvandenį, pasemtą iš šulinio sudedu druską ir išmaišau gerai , tada supilstau ant agurkų, ir dangteliais metaliniais užsuku. Niekad nieko neišpūtė.Cukraus nededu.

    Atsakyti

  13. Andzelika
    Rgp 12, 2016 @ 23:09:29

    bandžiau, bet, kaip ir tikėjausi, išsipūtė ir teko greitai gelbėti. Skonis geras, bet teko kaip įprastai užkaitinti rasalą ir tik tuomet uždaryti. Matomai mūsų rūsys stipriai per šiltas

    Atsakyti

    • Kūmucia
      Rgp 13, 2016 @ 01:31:47

      Mano rūsys irgi nėra ledinis, pakankamai šiltas, bet šie agurkai stovi puikiai. Turiu vienintelį įtarimą, sakykite, kokius dangtelius naudojote?

      Atsakyti

  14. Ada Berteskaite Liubinski
    Rgp 13, 2016 @ 05:06:05

    o as dar dedu dilgeliu ir agurkai liuks o cukraus niekada nededuuu

    Atsakyti

  15. Ingrida
    Rgs 15, 2016 @ 10:41:58

    Sveiki, esu klausiusi laidą, kurioje Jūs dalyvavote. Ten minėjote agurkų raugimo receptą, kur dedama daug druskos, o druskos agurkai pasiima kiek jiems reikia. Gal galite parašyti tą receptą, nes, atrodo, nerandu čia. Ačiū.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Prisijunk ir tu!

Kategorijos