Šaltuoju būdu rauginti agurkai

DSC_0256

“Tinginių receptas“ – sako mano draugė. Arba “Pagaminau ir pamiršau“ – sakau aš.  Ir išties, nekaitinant, neverdant marinato, nesterilizuojant išgauti gerą rezultatą yra puiku, sutaupytas laikas vasarą – tikra prabanga. Dėkoju mano mielai kaimynei Jelenai Vladimirovnai , išmokiusiai mane taip rauginti agurkus.
Gaminu šį konservą 0,5l ir 1l stiklainiuose, turint didelį valgytojų būrį, galima taip ruošti ir 3l stiklainius.

Stiklainius gerai išplaunu karštam vandeny su soda. Jokių kaitinimų.
Pasiruošiu prieskonius (proporcija vienam 1l stiklainiui):
3-4 česnako skilteles
2-3 juodų serbentų lapus
5-6 vyšnios lapus
2-3 vynuogių lapus (nebūtinai)

1-2 krapo žiedynus ar keletą stiebų

Visus juos sudedu į kriauklę ir praplaunu tekančioj srovėj.
Agurkus
gerai išplaunu ir nupjaustau galiukus. Į 1l stiklainį dedu prieskonius, beriu
1vš druskos (be kaupo, nubrauktas)
1aš cukraus
Proporcija keičiasi atitinkamai stiklainio tūriui.
Guldau agurkus
Pasiskaičiuoju kiek man reiks plastikinių dangtelių, juos nuplikau verdančiu vandeniu iš virdulio. Kol jie vėsta, kiekvieną stiklainį sklidinai užpilu ŠALTU vandeniu. Pabrėžiu, kad šaltu, nes kuo šaltesnis vanduo – tuo traškesni gaunasi agurkai. Jei yra galimybė, naudokite šulinio ar gręžinio vandenį, jei jis nešaltas – palaikykite vandenį šaldytuve. Dar viena išeitis – turėti pasiruošus ledukų kameroj ir jais atvėsinti vandenį.
Dengiu dangtelius, smarkiai papurtau stiklainius ir iškarto nešu į rūsį. Agurkai pilnai įrūgsta per 2-3 mėnesius. Tiekiu kaip garnyrą, užkandą ar sriubos sudedamąją.

38 atsakymai į “Šaltuoju būdu rauginti agurkai”

    1. Taip, rauginti man irgi patinka, nes be acto :) Ąžuolo lapų nededu, nes vienais metais bandžiau ir gavau prastą rezultatą, gal ir ne dėl lapų, bet nuo tada nededu :)

    1. Elena, būten taip rauginant dedat krieną? Klasikinius rauginamus agurkus gardinu krienais, bet šaltame rasole krieno lapai supūna ir supūdo agurkus, bent jau man taip nutiko.

    1. Šaldytuve nereikia, agurkai turi įrūgti, o procesas šaldytuve neįvyks. Gali būti ir šiltame rūsyje, tiesiog greičiau reikės suvalgyti, nes po kurio laiko pradės minkštėti.

      1. “Šaldytuve nereikia, agurkai turi įrūgti, o procesas šaldytuve neįvyks. Gali būti ir šiltame rūsyje, tiesiog greičiau reikės suvalgyti, nes po kurio laiko pradės minkštėti.“
        Šiandien rauginsiu agurkus, bet rūsio neturiu, tik šaldytuvą. Išeina, kad jūsų receptas netinka? O rūsyje , įdomu, per kiek laiko tampa minkšti, netinkami?

  1. Aš panašiai darau, tik įvandenį, pasemtą iš šulinio sudedu druską ir išmaišau gerai , tada supilstau ant agurkų, ir dangteliais metaliniais užsuku. Niekad nieko neišpūtė.Cukraus nededu.

  2. bandžiau, bet, kaip ir tikėjausi, išsipūtė ir teko greitai gelbėti. Skonis geras, bet teko kaip įprastai užkaitinti rasalą ir tik tuomet uždaryti. Matomai mūsų rūsys stipriai per šiltas

  3. Sveiki, esu klausiusi laidą, kurioje Jūs dalyvavote. Ten minėjote agurkų raugimo receptą, kur dedama daug druskos, o druskos agurkai pasiima kiek jiems reikia. Gal galite parašyti tą receptą, nes, atrodo, nerandu čia. Ačiū.

  4. Sveiki, stiklainiuose labai nusenka vanduo, virsutiniai agurkai lieka neapsemti, ka daryti tokiu atveju?
    Beje kai kuriu stiklainiu pavirsiuje kaupiasi toks kaip baltas pelesis, del ko taip galetu buti?

    1. Miela Jolita, kad smarkiai nusenka – tikrai negerai, taip neturi būti. Gal agurkai “pagyvenę“ buvo? Tuomet jie daug į save susiurbia. Atidenkite stiklainius, nuimkite baltus darinius, pripilkite iki viršaus vandens ir stebėkite. Jei vėl gaminsis pelėsis – nebevalgyčiau.

  5. Agurkus raugiu ta pacia diena skintus, dar pora valandu palaikau saltame vandenyje, toks jausmas kad daug skyscio isbega pro tuos plastmasinius dangtelius berugstant, o gal ir nemazai susigeria, net nezinau…. bet nusenka nuo visu stiklainiu ir gan nemazai. Ar galima atidengus dar ipilti vandens kur jo truksta, ir ar tas vanduo turetu buti sudytas?

    1. Oi, Jolita, neturi bėgti per šonus. Gal naudojate plonyčius plastikinius dangtelius? Rauginimui reikia naudoti storus dangtelius, tuos, kurie be užpylimo karštu vandeniu, neužsidengia.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s