Nekaitinti agurkai su svogūnais žiemai

DSC_0326

Receptas ypatingas tuo, kad jame nėra vandens, tik konservantai, tai ir suteikia galimybę daržoves “šaltai” užmarinuoti žiemai itin greitai, be didelių pastangų ir išlaikant daržoves šviežesnėmis, nei būna kaitintos.
Pabrėšiu, kad bet koks santykis su vandeniu sugadins konservą, tad, jei sumanysite gaminti – būtinai atkreipkite į tai dėmesį. Daržovės, stiklainiai, dangteliai – viskas turi būti sausa.
Agurkus pjaustau stambesniais gabaliukais, galima naudoti ir storapilvius agurkus, aš mėgstu kvadratinius gabaliukus, bet galima gaminti ir storesnius griežinėlius. Jei turite mažyčių agurkų, galima marinuoti ir nepjausčius, tik tuomet reikia bent minimaliai nupjauti galiukus. Visgi labiausiai tinka peraugėliai, jie turi daugiau sulčių ir kaiminystė su svogūnu artimesnė. Svogūnus pjaustau kombaino peiliais, bet esu gaminusi ir su stambiai pjaustytais – taipogi tinka.
Aprašysiu proporciją 1kg paruoštų agurkų:
1vš druskos (su nedideliu kaupu)
1st cukraus
1st acto
0,5st aliejaus
1 didesnis svogūnas
1aš čili ar kajeno pipirų miltelių
žiupsnelis džiovinto baziliko
Agurkus užberiu reikalingu kiekiu druskos, permaišau ir palieku bent 4-5h, kad išsiskirtų sultys, geriausia pernakt. Tuomet pilu likusius produktus ir dar apie 4h, vis pamaišant, laukiu, kol ištirps cukrus. Per tą laiką išsiplaunu stiklainius ir dangtelius ir išdžiovinu juos orkaitėje ar tiesiog ant rankšluosčio.
Daržoves standžiai dedu į stiklainius, pilu skysčio, kad apsemtų, užsuku dangtelius ir palieku kelioms valandoms apverstus ant stalo.
Tiekiu prie grilio patiekalų, kaip garnyrą kotletams ar užkandą bet kokiai progai.
Patarimas – taip pat galima ruošti ir cukinijas, tik jas reiktų lupti ir išsėklinti ir baziliką pakeisti kapotom petražolėm. O jei lieka skysčio – jame puikiausiai marinuoju mėsą griliui.

33 Komentaras (+add yours?)

  1. vita
    Rgp 01, 2014 @ 10:12:03

    o kur laikyti? rūsyje, ar šaldytuve?

    Atsakyti

  2. as
    Rgp 02, 2014 @ 20:49:45

    Pernai bandziau sita receptuka,daug stiklainiu uzrugo kazkodel

    Atsakyti

    • Kumucia
      Rgp 03, 2014 @ 19:47:23

      Gaila, kad surūgo, bet pernai nesiūliau šio recepto, negaliu pakomentuot ;)
      Mano recepte pabrėžtas vandens nedalyvavimas, o kaip sako mano gera draugė – rūgimo priežastis yra tik blogai išplauti stiklainiai ;)

      Atsakyti

  3. Brunalda
    Rgp 04, 2014 @ 19:01:20

    Nejaugi 1 kg agurkų 1 stiklinė sukraus ir 1 stiklinė acto? Kažkaip atrodo perdaug.

    Atsakyti

  4. Rūta
    Rgp 07, 2014 @ 08:52:58

    Sakykite, ar su obuolių actu galima daryti ?

    Atsakyti

  5. Janina
    Lie 24, 2015 @ 15:50:04

    labas,gal galit patikslint pipiru milteliu kieki,aciu

    Atsakyti

  6. Asta
    Rgp 10, 2015 @ 03:59:27

    Negi nereikia kaitinti karstame vandenyje stiklainiuku su sudetais agurkais? Paskaicius komentarus matyti, kad ne vienai surugo. Nieko keista manau :( juk agurkai nekaitinti

    Atsakyti

    • Kūmucia
      Rgp 10, 2015 @ 04:36:48

      Miela Asta, aprašau tik išbandytus receptus, tokių, nekaitintų konservų, darau tikrai ne vieną dešimtį ir jau eilę metų. Rūgimas atsiranda nuo neišplautų ar neiškaitintų stiklainių, senų dangtelių, daržovių kokybės ir netgi nuotaikos ;)

      Atsakyti

  7. Daiva
    Rgp 12, 2015 @ 09:23:50

    Ar galima vietoj svoguno naudoti cesnaka?

    Atsakyti

  8. Kūmucia
    Rgs 04, 2015 @ 09:55:30

    Nerizikuočiau, Reda, nežinia kaip laikytųsi žiemą… bet visad sakau – pasigaminkite vieną stiklainį ir stebėkite. Aš tik tokiu būdu atradau tobulas propocijas ;)

    Atsakyti

    • Reda
      Rgs 04, 2015 @ 13:02:00

      Jau surizikavau. Laikysiu šaldytuve. Pažiūrėjau, kad medus irgi konservantas, tad…kas nerizikuoja, tas ….nevalgo skanių agurkų. Tocukraus tiek daug taip nesinori. Jau uogienių gana. Ačiū.

      Atsakyti

  9. Valdis Servis
    Gru 09, 2015 @ 09:35:36

    Atsiprasau,kazin vietoje acto,pakeisti Antaniniu obuoliu sultim???Dekoju.

    Atsakyti

  10. Auksana
    Lie 17, 2016 @ 08:31:14

    Norėčiau paklausti o koks stiklinės tūris? Gal 200ml? :)

    Atsakyti

  11. marija
    Rgp 03, 2016 @ 08:28:07

    Ar nebuna labai astru? Nes vienas arbatinis saukstelis cili pipiru daugoka

    Atsakyti

  12. Vilma
    Rgp 12, 2016 @ 15:44:20

    Sveiki, suintrigavo receptas. Kažin, ar su visais užpilais palikti per naktį e per ilgai? Nusipirkau “gyvo” aitraus pipiro-kiek dėti vietoj miltelių?

    Atsakyti

  13. Jovita
    Rgp 18, 2016 @ 07:03:12

    Sveiki,
    Kažin ar pavyktų su daug didesniu svogūnų kiekiu ?

    Atsakyti

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Prisijunk ir tu!

Kategorijos