Receptas ypatingas tuo, kad jame nėra vandens, tik konservantai, tai ir suteikia galimybę daržoves „šaltai” užmarinuoti žiemai itin greitai, be didelių pastangų ir išlaikant daržoves šviežesnėmis, nei būna kaitintos.
Pabrėšiu, kad bet koks santykis su vandeniu sugadins konservą, tad, jei sumanysite gaminti – būtinai atkreipkite į tai dėmesį. Daržovės, stiklainiai, dangteliai – viskas turi būti sausa.
Agurkus pjaustau stambesniais gabaliukais, galima naudoti ir storapilvius agurkus, aš mėgstu kvadratinius gabaliukus, bet galima gaminti ir storesnius griežinėlius. Jei turite mažyčių agurkų, galima marinuoti ir nepjausčius, tik tuomet reikia bent minimaliai nupjauti galiukus. Visgi labiausiai tinka peraugėliai, jie turi daugiau sulčių ir kaimynystė su svogūnu artimesnė. Svogūnus pjaustau kombaino peiliais, bet esu gaminusi ir su stambiai pjaustytais – taipogi tinka.
Aprašysiu proporciją 1kg paruoštų agurkų:
1 šaukštas druskos (20 g)
250 g cukraus
250 ml acto
120 ml aliejaus
1 didesnis svogūnas
1 šaukštelis čili ar kajeno pipirų miltelių
žiupsnelis džiovinto baziliko
Agurkus užberiu reikalingu kiekiu druskos, permaišau ir palieku bent 4-5h, kad išsiskirtų sultys, geriausia pernakt. Tuomet pilu likusius produktus ir dar apie 4h, vis pamaišant, laukiu, kol ištirps cukrus. Per tą laiką išsiplaunu stiklainius ir dangtelius ir išdžiovinu juos orkaitėje ar tiesiog ant rankšluosčio. Daržoves standžiai dedu į stiklainius, pilu skysčio, kad apsemtų, užsuku dangtelius ir palieku kelioms valandoms apverstus ant stalo.
Tiekiu prie grilio patiekalų, kaip garnyrą kotletams ar užkandą bet kokiai progai.
Patarimas – taip pat galima ruošti ir cukinijas, tik jas reiktų lupti ir išsėklinti ir baziliką pakeisti kapotom petražolėm. O jei lieka skysčio – jame puikiausiai marinuoju mėsą griliui.
o kur laikyti? rūsyje, ar šaldytuve?
Laikau rūsy 🙂
Ačiū už atsakymą. 🙂
🙂
Pernai bandziau sita receptuka,daug stiklainiu uzrugo kazkodel
Gaila, kad surūgo, bet pernai nesiūliau šio recepto, negaliu pakomentuot 😉
Mano recepte pabrėžtas vandens nedalyvavimas, o kaip sako mano gera draugė – rūgimo priežastis yra tik blogai išplauti stiklainiai 😉
Nejaugi 1 kg agurkų 1 stiklinė sukraus ir 1 stiklinė acto? Kažkaip atrodo perdaug.
Toks jau receptas 🙂
Sakykite, ar su obuolių actu galima daryti ?
Sveika, Rūta. Manau, kad galima, nesu dariusi, bet svarbiausia, kad tai irgi konservantas. O gal ir dar skaniau bus 🙂
Ačiū už receptą, labai skanūs agurkai, dariau su obuolių actu 🙂
Labai džiugu, kad patiko: )
labas,gal galit patikslint pipiru milteliu kieki,aciu
1 arbatinis šaukštelis, Janina.
Negi nereikia kaitinti karstame vandenyje stiklainiuku su sudetais agurkais? Paskaicius komentarus matyti, kad ne vienai surugo. Nieko keista manau 🙁 juk agurkai nekaitinti
Miela Asta, aprašau tik išbandytus receptus, tokių, nekaitintų konservų, darau tikrai ne vieną dešimtį ir jau eilę metų. Rūgimas atsiranda nuo neišplautų ar neiškaitintų stiklainių, senų dangtelių, daržovių kokybės ir netgi nuotaikos 😉
Ar galima vietoj svoguno naudoti cesnaka?
Drąsiai, irgi labai skanu 🙂
O is kur zinot bandet????
Ne tik bandžiau, bet ir aprašiusi esu. https://kumutesvirtuve.lt/2014/01/13/saltuoju-budu-marinuoti-evos-agurkai/
Nerizikuočiau, Reda, nežinia kaip laikytųsi žiemą… bet visad sakau – pasigaminkite vieną stiklainį ir stebėkite. Aš tik tokiu būdu atradau tobulas propocijas 😉
Jau surizikavau. Laikysiu šaldytuve. Pažiūrėjau, kad medus irgi konservantas, tad…kas nerizikuoja, tas ….nevalgo skanių agurkų. Tocukraus tiek daug taip nesinori. Jau uogienių gana. Ačiū.
Šaldytuve tikrai laikysis, medus irgi konservantas, tik ne toks stiprus 😉 Skanaus.
Atsiprasau,kazin vietoje acto,pakeisti Antaniniu obuoliu sultim???Dekoju.
Sultimis tikrai ne, nebent obuolių actu, Valdi.
Norėčiau paklausti o koks stiklinės tūris? Gal 200ml? 🙂
Taip, matuoju 200ml stikline 🙂
Ar nebuna labai astru? Nes vienas arbatinis saukstelis cili pipiru daugoka
Aštru, toks receptas 🙂 Šaukštelis čiliuko be kaupo, o jei dėsite pusę – bus saikingai aitru.
Sveiki, suintrigavo receptas. Kažin, ar su visais užpilais palikti per naktį e per ilgai? Nusipirkau „gyvo” aitraus pipiro-kiek dėti vietoj miltelių?
Ne per ilgai, Vilma. O su šviežiu pipiru nesu gaminusi, šaltai marinuojamiems produktams įpratau naudoti džiovintus pipiriukus 🙂
Sveiki,
Kažin ar pavyktų su daug didesniu svogūnų kiekiu ?
Nesu tikra, Jovita. Pabandykite kelis stiklainius 😉
Ačiū blogo autorei už įdomius receptus.
O dėl prasto laikymosi marinuotų daržovių, iš patirties galiu pasakyti, kad labai svarbu ar šviežiai skinti agurkai, be to, per jauną mėnulį vakuotos daržovės visada prasčiau laikosi.
Rekomenduojama pirktus agurkus nors 2 val palaikyti šaltame vandenyje.
Ačiū ir jums 🙂