Konservavimo ypatumai

????????????????????????????????????

Noriu pasidalinti savo gerąją patirtimi konservų gaminime.

Per daugelį metų „atidirbau” keletą svarbių momentų. Smulkmenos, rodosi, o visgi lemia kokybišką gamybą ir ilgo konservų išlaikymo rezultatą.

1. Stiklainių paruošimas. Mano patirtis byloja, kad būtina gerai išplauti ne tik stiklainių vidų, bet ir dangtelio užsukimo vingius. Tai ypač svarbu, jei naudojate stiklainius nebe pirmą kartą. Tam ypatingai tinka indų šepetėliai.

2. Tikrai nebūtina nuriebalinti stiklainių indų plovikliais, svarbu stiklą išplauti ir gerai išskalauti karštame vandenyje.

3. Dangtelius galima sterilizuoti spiritu, pakaitinti orkaitėje, bet labiausiai pasiteisino trumpas nuplikymas verdančiu vandeniu iš virdulio.

4. Stiklainius galima sterilizuoti orkaitėje 90C temperatūroje. Jeigu turite indaplovę, stiklainius galite labai švariai išplauti joje.

5. Blanširuotos marinuojamos daržovės žymiai talpiau sugula į stiklainius.

6. Nebūtina užpylinėti – nupylinėti konservuojamų daržovių, jei blanširuotas sudedate į stiklainius, užpilate marinatu ir labai gausiai apdengiate pledu/senais kailiniais/ sena pūkine striuke ir paliekate bent 12 h.

7. Klasikinis marinatas daržovėms – 1 l vandens, 3 šaukštai cukraus, 1 šaukštas druskos ir 100 ml 9% acto rūgšties (arba 150 ml obuolių acto) – rezultatas garantuotai šimtaprocentinis.

8. Kompotams verdamas sirupas iš 1 l vandens ir 300 g cukraus

9. Bet kurios uogos dera su karčiuoju šokoladu, uogienė – šokoladienė tinka su kava ar arbata, taip pat tai puikus pyrago įdaras ar tiesiog Kalėdų dovana.

10. Etiketes ir jų klijus nuo stiklainių lengvai pašalinsite pamirkę stiklainį šiltame vandenyje ir patrynę sudrėkusią etiketę kokosų aliejumi.

11. Kad nereiktų rašyti ant stiklainių ar dangtelių pagaminimo metų, kiekvienais metais naudokite tam tikros spalvos dangtelius. Pvz. šiais metais raudonus, kitąmet sidabrinius.

12. Negaminkite konservų susierzinę, pyktelėję ar blogai nusiteikę – jie tiesiog  surūgs 🙂

Parašykite komentarą