Būna, kad grybų tiesiog nėra, o būna, kad kai jau užeini pievą jų – tereikia dalgio 🙂 Mūsų makavykų istorija su dalgiu kartojasi kas 2-3 metus, šiemet vėl apturėjome malonumą jų prisipjauti. Dalį paruošiau kvapniems pietums, kitus sumarinavau į stiklainius. Taip pat ruošiu ir visus kitus grybus ar jų asorti.
Grybus
išvalau ir nuverdu 2 kartus: užpilu šaltu vandeniu, palaukiu, kol užvirs, nukošiu ir vėl šalto vandens į puodą, grybus į jį, užverda, nukošiu.
Daug kas nesutinka, kad grybus reikia virti keliuose vandenyse, bet mane taip išmokė bobutė, o medis nebejaunas, kad lenkt 🙂 Po antro nukošimo išsimatuoju turimą virtų grybų tūrį. Juos beriu į tuščią puodą, kaičiu silpną ugnį. 1 l grybų skaičiuoju
1 šaukštą be kaupo druskos
1 šaukštą su kaupu cukraus
100 ml 9proc. acto
Kai grybai užverda, vis pamaišydama kaitinu dar apie 5 min.
Į švarius litrinius stiklainius beriu po
1 šaukštą sauso prieskonių konservavimui mišinio
Ir pilu grybus, vis paspaudžiant, kad nesusidarytų oro tarpai, užsuku švariais dangteliais ir verčiu ant rankšluosčio. Atvėsusius stiklainius nešu į rūsį.
Naudoju salotoms, padažams, maišau su kapotu svogūnu ir grietine šaltam užkandžiui, karštam – pakepu sviesto-grietinės padaže, gardinu sriubas etc.
Patarimas – ruošiant salotas ar karštą patiekalą, druskos naudoti nebereikės.
sveiki. turiu klausima, ar po antro nukosimo reikia ipilti kazkiek vandens? ar tik cukrus, druska ir actas?
Miela Alina, vandens tikrai nereikia, grybai jau būna prisisunkę verdamo vandens, užtenka koservantų – druskos, cukraus ir acto.
Acto, atrodo, tikrai nemažai reikia pilti. Sakykit, ar nebūna labai aštru ?
Aštru tikrai ne, actas labiau rūgšties atstovas. Ir nuostabus konservantas 🙂