Ridikų ir silkutės derinio idėja jau tapo tradicine šventinio meniu dalimi ir jau netgi pakrikštytas „baltąja silke”. Iš visų bandytų ridikų, labiausiai tiko daikonai – didieji, ilgieji ir sultingieji. Bandžiau ir raudonuosius, ir juoduosius burbulus ir supratau, kad su pirmais pavasariniais ridikėliais irgi bus labai skanu. O pavasarį dar būtinai gardinsiu pirmais svogūnų laiškais…
Ridikų gaivumas ir saikingas aitrumas puikiai dera su silkės sūrumu, o per žiemos šventes it sniegas lėkštėje labai puošia stalą.
Aprašysiu proporcijas gausių vaišių stalo lėkštei, kasdienai siūlyčiau pasigaminti perpus mažiau.
8 – 10 porcijų pasiruošiu:
1 ilgąjį baltą ridiką daikoną (apie 40 cm ilgio)
2 silkes
2 didesnius svogūnus
0,5 šaukštelio druskos
4 šaukšteliais balto cukraus
4 šaukštais obuolių acto
Žiupsnelį citrinpipirių
Žiupsnelį maltų juodųjų pipirų
Daikoną nulupu, nupjaunu galus ir supjaustau kuo plonesniais griežinėliais, kuriuos po to supjaustau plonais šiaudeliais. Juos suberiu į gilesnę lėkštę, užberiu truputį druskos ir sumaišiusi palieku 20 minučių ramybėje.
Nulupu ir plonais griežinėliais supjaustau svogūną ir sumaišau su pipirais, cukrumi ir actu, taipogi palieku bent pusvalandžiui marinuotis.
Paruošiu silkės filė ir supjaustau nedideliais gabaliukais.
Pasiruošiu didesnę pailgą lėkštę, į ją pirmiausiai sudedu silkę, tuomet kloju marinuotus svogūnus.
Ridiko šiaudelius sudedu į koštuvą ir pamaigant nusunkiu susidariusias sultis.
Sekantis etapas – apsispręsti, kuo gardinsiu ridikus. Žymiai skanesnis ir sotesnis variantas su
Grietine
Išmaišau ridikus su pora jos šaukštų, masę tolygiai paskirstau ant svogūnų ir tuoj pat tiekiu į stalą. Deja, po valandos-kitos likusios ridikų sultys taip smarkiai praskiedžia grietinę, jog ji ima varvėti per šonus. Bet tuoj pat valgant, o dar su karšta bulve, na, ypatingai skanu…
Jei vaišės planuojamos ilgesnės, ridikus sumaišau su
4 šaukštais saulėgrąžų aliejaus
Kloju ant svogūnų ir gausiai pabarstau
Džiovintomis petražolėmis ir gelsvėmis
0 atsakymų į “Silkė su baltuoju ridiku”