Ta pačia – artėjančių Kalėdų – proga, dar vienas šventinio mėsos patiekalo receptas. Iš visų bandytų prieskoniavimo ir kepimo variantų, šis man tinka labiausiai. Gaminasi greitai, lengvai, pagrindinis darbas – laikyti šaldytuve ir ilgai kepti 🙂 Kepsnį ruošiu Kūčių išvakarėse, kad mėsa spėtų sugert visus prieskonius, subrandinti džiovintas slyvas ir įgyti norimą formą.
Perku
2,5 kg kiaulienos sprandinės
Niekada neperku mėsos išanksto ir nelaikau jos šaldymo kameroje, idealu – naminė mėsa, jei tik yra galimybė gauti tokios. Mėsą nuplaunu, nusausinu ir įtrinu mišiniu iš
2 šaukštelių druskos
2 šaukštelių prieskonių mėsai mišinio (svarbu, kad būtų kmynų, baziliko, raudonėlio)
8-10 smulkiai kapotų česnako skiltelių
2 šaukštų aliejaus
Mėsos paviršiuje aštriu peiliu darau daug gilių įpjovų ir į kiekvieną, stengiantis įgrūsti vertikaliai, sukemšu
Džiovintas slyvas
Mėsą atsargiai įvynioju į 3-4 sluoksnius maistinės plėvelės ir dedu į tolimiausią šaldytuvo vietą. Kalėdų dieną ištraukiu ruošinį, išlaisvinu nuo plėvelės ir susuku į maistinę foliją. Kepu apie 2 h 200C, tuomet nupjaunu viršutinę folijos dalį, o paviršių ištepu mišiniu iš
2 šaukštų garstyčių
2 šaukštų medaus
2 šaukštų lydyto sviesto
Ir grąžinu kepsnį į orkaitę dar 15-25 minutėms. Kadangi medus turi savybę svilti, vis užmetu akį į orkaitę, kad neduokdie nesudegint.
Tiekiu karštą, pjaustau tiesiai ant valgomojo stalo, valgytojus paragindama į lėkštes įsidėti šermukšnių ar bruknių uogienės/pagardo, marinuotų/šviežių/garintų daržovių.
Atšalusį kepsnį valgome ant juodos duonos riekutės, pateptos sviestu ar majonezu. Kartą metuose galima 🙂
Patarimas – slyvas galima keisti džiovintais pomidorais.
Miela Kuosa, taip, slyvų saldumas sudera su mėsos syvais 🙂