Saldainiai, cukatai, kramtukai – kaip pavadinsi, taip nepagadinsi. Tinka desertų dekorui, prie arbatos ar kai norisi kažko skanaus. Ilgoji gamybos dalis yra mirkymas, pats cukravimas tetrunka apie 15min. Daugiausiai apelsinų žievelių lieka po sulčių spaudimo, taigi labai gerai nusipjauti reikalingą oranžinę dalį prieš pjaustant apelsinus sulčių gamybai.
Peiliu, daržovių skustuku ar specialiu peiliu, skirtu daržovių ar vaisių pjaustymui juostelėmis, nupjaunu
4 apelsinų žieveles
Jas beriu į puodą, pilnai užpilu vandeniu, įberiu
0,5aš sodos
Ir palieku parai mirkti. Kitą dieną nupilu soduotą vandenį, užpilu paprastu šaltu ir statau ant viryklės, nuo užvirimo paverdu apie 15min. ir pilu į koštuvą. Tame pačiame puode sumaišau
4vš cukraus
3vš vandens
žiupsniuką cinamono
Vėl kaičiu ugnį, į sirupą suberiu žievelių drožles ir, intensyviai maišydama, laukiu, kol skystis susigers. Tai trunka apie 15min.
Cukruotas žieveles paskleidžiu ant kepimo popieriaus ir leidžiu apdžiūti. Sandėliuoju sausuose, hermetiškuose stiklainiuose.
Chemikė man sakė, kad sodoje ilgiau kaip 15 min mirkyti negalima, nes viskas, kas išėjo, sugrįžta ir dar blogesniu turiniu. ir iš vis, citrusų odelės prie dabartinių technologijų yra pats didžiausias nuodas. Ne tik kad chemizuotai auginami, bet ir transportuojant dar papildomai purškiami fungicidais. Ypač man baisiai skamba, kai per TV pseudo sveikuoliai, stipruoliai, maisto guru ir t.t. siūlo žiūrovams gerti viso citrusinio vaisiaus glotnučius ir t.t.. Komentuoju, ne todėl, kad norėčiau sukritikuoti, bet pasidalinti turima informacija.
Miela Zofija, labai ačiū už komentarą.