Idėją parsivežiau ir tetos Irenos, jos pasakojimas apie sumuštinius su pienėmis smarkiai įkvėpė ir paskatino pamąstyti su kuo dar tiktų ruginė duonos riekelė ir naminio sviesto gabaliukas?
Pienių žiedai – žiedus reikėtų skinti vidurdienį, kai jie labiausiai išsiskleidę. Žiedai praplaunami po tekančiu vandeniu, gerai nusausinami popieriniuose rankšluosčiuose, skabomi geltonieji žiedlapiai ir lengvai įspaudžiami į sviestą. Jei norisi pienių medaus skonio, žiedų nereiktų plauti, tik paskleisti ant balto audinio ir luktelti valandą-kitą, tuomet vabaliukai išsivaikščios, o žieduose esančios žiedadulkės suteiks ypatingo skonio. Man patiko ir truputis druskos. Jokio kartumo žiedlapiuose ištikrųjų nėra.
Garšvos – jauni lapeliai nuskinami nuo stiebų, pasmulkinami norimo dydžio gabaliukais ir taip pat įspaudžiami į sviestą. Skonis nustebino – intensyvus, originalus, stiprus.
Kiškio kopūstai – dar ką tik miškuose žydėję kiškio kopūstai, dabar jau džiugina trilapiais. Sumuštiniai su jais gavosi saikingai rūgštūs, gaivūs, niekad neragauto skonio.
Artimiausiomis dienomis bandysiu sumuštinukus su žliūge ir pienių lapais. Ir jau labai laukiu agurkinių šeimos augalų žiedų.