Šį receptą buvau skaičiusi mažame nespalvotame receptų žurnale prieš daugel metų, sužavėjo toks paprastas silkės, bulvių, žirnelių ir aliejaus derinys, bet vis pamiršdavau jį, kol vieną dieną, po didžiųjų metinių švenčių, turėjau visų reikalingų produktų ir sugalvojau, kad reikia pabandyti. Nustebino tiek paruošimo paprastumas, tiek skonis, mano receptoriams trūko tik trupučio aštresnių pojūčių, todėl į avantiūrą įpainiojau svogūną. Skanaujame šį patiekalą su malonumu jau daug metų, o kaskart gamindama pabandau įdėti daugiau ingredientų, kartais įmaišau ir grūdėtųjų dižono garstyčių, kartais citrinos įspaudžiu ar obuolį įpjaustau, visi rūgštesni ar truputį aštrūs skoniai čia dera.
Didesniam būriui valgytojų pasiruošiu:
6-8 vidutines bulves
4 silpnai sūdytų silkių filė su oda
750 ml konservuotų žaliųjų žirnelių
1 didesnį svogūną
1 obuolį (nebūtina)
100 ml nerafinuoto saulėgrąžų arba judros aliejaus
žiupsnį druskos (nebūtina)
žiupsnį maltų baltųjų pipirų
1 aš dižono garstyčių (nebūtina)
1vš citrinos sulčių
Pirmiausiai kruopščiai išplaunu ir su lupenomis išsiverdu bulves, svarbus momentas – bulvės turi būti nepervirusios, geriau netgi truputį neišvirę, tai suteiks tik geresnį skonį. Atvėsusias nulupu ir supjaustau nedideliais kubeliais. Juos beriu į gilesnį indą ir imuosi žuvies dorojimo, filė nuimu nuo odos ir supjaustau nedideliais gabaliukais ir jie keliauja į indą su bulvėmis. Iš spintelės traukiu koštuvą ir į jį supilu žirnelius, jiems varvant, labai smulkiai sukapoju svogūną ir kubeliais supjaustau obuolį, į indą sudedu prieskonius, garstyčias ir citrinos sultis, žirnelius ir obuolių ir svogūno kubelius, visus produktus gerai išmaišau ir indą nešu į šaldytuvą bent kelioms valandoms. Tiekiu salotinėje arba taurėse.
Silkę manyčiau reikėtų pamarinuoti kad suminkštėtų kaulai, tada galima daryti. Iš praktikos žinau kad neįmanoma taip išrinkti kauliukų.
Ačiū už pastabą, silkė ir turi būti sūdyta ar marinuota (kas kokią mėgsta), pataisysiu 🙂