Vasariškos, gaivios, lengvos salotos. Būtent tokių visad norisi atėjus pirmai vasaros alsai…
Kai atsibosta vien daržovės, pradedu gaminti „kruopines” salotas. Pagrindinė sudedamoji – grikiai, o daržoves dedu sezoniškai. Kad ir kaip keistai beskambėtų, bet skaniausias derinys – grikiai su pomidorais. Galbūt dėl padažo?
8-10 porcijų išverdu
1 st grikių kruopų
Kad grikiai gautųsi birūs, užpilu juos
2 st vandens
Pasūdau, kaičiu puodą ir vandeniui užvirus, dengiu dangtį ir išjungiu ugnį. Po 15-20 min. grikiai jau būna išbrinkę, bet nepervirę. Atvėsinu ir beriu į gilų indą. Grikiams vėstant susipjaustau daržoves:
Gūžines salotas – nedideliais kubeliais
Agurkus arba cukinijas – griežinėliais
Ridikėlius – rutuliukais
Pomidorus – kubeliais
Taip pat pasigaminu padažą, sumaišau
6 šaukštus tyro aliejaus
2 šaukštus citrinos sulčių
1 šaukštą medaus
2 skilteles labai smulkiai supjaustytas česnako skilteles
žiupsnelį kapotų kalendros lapelių (galima keisti gelsve ar petražolėmis)
Daržoves beriu ant grikių, pilu padažą ir iškarto tiekiu. Jei planuoju tiekti vėliau, padažą dedu į šaldytuvą ir pilu jį tik prieš pat valgant.
Taip pat galima gaminti salotas ir su perlinėmis kruopomis.
Druskos nededu, bet jei skonis pasirodytų prėskas – užsiberkite.