Firminiai varškėtukai

Kūmutės virtinukai
Kūmutės virtinukai

Be kiaušinių, be miltų, virti arba kepti… Tiesiog tobuli, jei mėgstate varškėtukus ir šilkinius bulvių kukulius. Skonis primena abu viename. Kadaise virtinius su manų kruopomis gamindavo grupiokė, tuomet net nebandžiau tokių pagaminti, labiau gūžčiojau pečiais – kam?, juk yra miltai ir kiaušiniai. Paskui, kai jau pradėjau improvizacijas virtuvėje, prisiminiau tą idėją. Pirma partija smarkiai išsileido vandeny, teko valgyti (irgi neblogą) pienišką sriubą. Tuomet prisiminiau surišėją – krakmolą. Ir štai, minkšti ir tuo pačiu puikios formos virtinukai, tapę dažnais svečiais ant mūsų šeimos pusryčių ar lengvos vakarienės stalo.

Vienai porcijai skaičiuoju:

1pok. riebesnės varškės (apie 180g)

2vš manų kruopų

1vš bulvių krakmolo

1aš cukraus (saldžiam variantui)

0,5aš kepimo miltelių (kepamiems varškėčiams)

Viską elementariai suminkau dubeny. Jei varškė labai sausa, gali pritrūkti sukibimo, tuomet pilu truputį vandens. Tešla turi gautis standi, lengvai formuojama. Suvolioju ilgas juostas ir supjaustau nedideliais gabaliukais. Gaila, kad nebeturiu lenktos tarkos, su kuria kadaise gamindavome ežiukus, tenka apsiriboti vienodos formos virtinukais.

Puode užverdu vandenį, sūriems varškėtukams jį pasūdau, saldiems nededu jokių priedų. Sūdau gausiai – į 1l vandens beriu 1 nubrauktą šaukštelį druskos. Vandeniui užvirus, sudedu virtinukus ir nuo jų pakilimo į paviršių paverdu apie 2min.

Kepamiems varškėčiams tešlą būtinai palaikau bent 2-3h kambario temperatūroje, tuomet manai išbrinksta. Į tešlą papildomai dedu druskos ar cukraus (žiūrint su kuo planuojame valgyti), iš tešlos formuoju piršto storio blynelius, kuriuos apkepu keptuvėje šlakelyje aliejaus.

Tiekiu su sviesto-grietinės padažu ar uogienėmis.

8 atsakymai į “Firminiai varškėtukai”

    1. Labas vakaras, kaip smagu, kad net Urugvajuje skaitote lietuvškus tinklaraščius, ypač virtuvės profesionalai. Įdomi jūsų nuomonė apie mano receptus :) Trumpiniai vš – valgomas šaukštas, aš – arbatinis šaukštelis. Dėkui.

  1. Labai skanūs, greiti ir net be kiaušinių/miltų, kas mūsų namuose, šiuo metu ribojama dėl mažojo :) išbandyti tiek virti, tiek kepti, ypatingai greitai išverda, neįmanoma įamžint nes išgaruoja lėkštėje akimirksniu :) AČIŪ už receptą

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s