Šiuo receptu gaminti agurkai yra ypatingi – didelis kiekis cukraus, užgesintas actu, čili pipirai – nuostabus derinys, jei nebijote didelio kiekio konservantų ir mėgstate vadinamą „bulgarišką” marinuotų agurkų skonį. Šiuos agurkus garnyrui pjaustau itin plonai, nes jie maloniai kanda liežuvį. Agurkėliai tiks ir ypatingoms mišrainėms ir, žinoma, užkandėlėse.
Agurkus
Išplaunu, juos standžiai sukišu į norimo litražo stiklainius (visgi optimaliausi užsukami 0,7l). Kartu su agurkais dedu
Krapų kotų ar žiedynų
Kelias česnako skilteles
Lauro lapą
1 riekelėmis pjaustytą 6-10cm čili pipirą
Stiklainius skildinai pripildau vandeniu, vandenį nupilu į indą, kuriame galima išmatuoti litražą. Reikiamą kiekį vandens pilu iš krano į reikiamo dydžio puodą, kaičiu ugnį ir laukiu kol vanduo užvirs. 1l vandens skaičiuoju
5vš cukraus
1vš druskos
200ml 9proc. acto arba 250ml 6proc obuolių acto
Verdu, kol cukrus ir druska ištirpsta. Toliau jau – nuotaikos reikalas. Jei spaudžia laikas – stiklainius su agurkais sudedu ant orkaitės grotelių, jungiu 100C ir kaitinu apie 30min., agurkai turi pakeisti spalvą, tai ir yra ženklas, kad kaitinti užtenka. Jei turiu laiko – užpilu agurkus marinatu, palaukiu kol atvės, tuomet stiklainių turinį vėl supilu į puodą, užvirinu, užpilu agurkus, užsuku verdančiu vandeniu nuplikytais dangteliais ir nakčiai palieku po pledu ar sena pūkine striuke.
Šiuos konservus galima laikyti kambario temperatūroje, rūsys nebūtinas.