Džiovinti pienių žiedlapiai

DSC_1681

Alternatyva prabangiam šafranui atrasta :) Esu skaičiusi nemažai straipsnių apie žolininkų liaupsinamas kiaulpienės gydomąsias savybes, taip ir kilo mintis pasiruošti žiedų žiemai. Tačiau išdžiovinti žiedlapiai ne tik nuostabiai kvepėjo, bet ir smarkiai dažė rankų odą. Iškarto kilo mintis – nuspalvinti sriubą, troškinį ir virtinukus. Vištienos sriuba, pievagrybių ir ryžių troškinys, virtinukai su varške – viskas buvo ypatingai skanu ir tikrai vien dėl vieno naujo skonio juose.

Be pietų patiekalų, iš žiedlapių gaminau arbatą ir gaivų vasarinį limonadą. Bet labiausiai ir tobuliausiai -iedlapiai atsiskleidė desertuose – po žiupsnelį ant ledų ir po gerą žiupsnį, dekoruojant glazūra ar šokoladu lietus tortus.

Pirmiausiai saulėtą vidurdienį prisiskinu pienių žiedų, skinu be kotelių, tik patį žiedyną. Žiedus paskleidžiu ant šviesaus audinio ir palieku bent 4h, tuomet iš žiedų išsivaikšto visi gyventojai – vabaliukai, skruzdės… Tuomet žiedus sudedu į skardą ant kepimo popieriaus ir palieku šilčiausioje ir saulėčiausioje namų vietoje. Kasdien žiedus papurenu, perkeliu apatinius į viršų, kad visi tolygiai džiūtų. Žiedai susitraukia ir geltonieji žiedlapiai susikleidžia į vieną vietą. Jei patraukus žiedlapiai lengvai atsiskiria nuo balto pūko, vadinasi tai reikia padaryti su visais. Pernai džiovinimas truko apie 10d., o šiemet prireikė net 15d.

Žiedlapius atskiriu vieną nuo kito ir vėl paskleidžiu ant popieriaus, kad pilnai išdžiūtų.

Laikau popieriniame maišelyje, sausoje ir tamsioje namų vietoje.

Likę balti pūkučiai stiklinėje vazelėje išstovėjo visus metus, jais galima puošti šventinį stalą.

dz.pienes

4 atsakymai į “Džiovinti pienių žiedlapiai”

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s