Šviežiai raugintus agurkus labai mėgstame, todėl niekaip negaliu sulaukti pirmų savo daržo agurkų, perku trumpavaisių žaliūkų ir raugiu juos. Joninėms visad pagaminu ir mano vaikystės patiekalo – šviežių virtų bulvių, valgomų su varškės padažu ir šviežiai raugtais agurkais (receptas čia).
Turiu tris mėgstamus greito paraugimo receptus, aprašysiu prieskonių proporcijas 1kg šviežių agurkų. Juos nuplaunu, nupjaustau uodegas ir aštriu peiliu padarau 4 įpjovas šonuose, taip agurkai greičiau išleidžia sultis ir sugeria prieskonius.
Nr. 1: Klasika
Į švarų 3 litrų stiklainį dedu
2 šaukštus druskos
8-10 skiltelių česnako
po saują juodų serbentų, vyšnių ir graikiško riešutmedžio lapų (šių nebūtinai)
Sudedu agurkus ir stiklainį sklidinai užpilu šaltu vandeniu. Dengiu plastikinį dangtelį, stiklainį kelis kartus kresteliu ir palieku šiltoje vietoje. Po 3-4 dienų jau ragaujame.
Nr. 2: Modernas
Agurkus (1 kg)sudedu į plastikinį maišelį, į jį suberiu
2 šaukštelius rupios druskos (be kaupo)
6 kapotas česnako skilteles
saują kapotų krapų
kelis lapelius baziliko (nebūtinai)
Maišelį stipriai užrišu ir gerokai purtau minutę-dvi. Po 4h agurkus jau galima ragauti, o skaniausiais jie tampa po 8h.
Nr. 3: Rytai
Pats keisčiausias, tik pernai atrastas skonis, bet patikėkite, nieko panašaus neteko ragauti. Šiems agurkams reikia pasiruošti
4 šaukštus aliejaus
Kelis gabaliukus šviežio čili pipiro
100ml sojos padažo
1 stiklinę šilto vandens
1 šaukštą medaus
1 šaukštelį rupios druskos
saują kalendros lapelių
Aliejų įkaitinu keptuvėje ir jame apkepu čili pipiro gabaliukus. Juos išmetu, o aliejų supilu ant agurkų, sudėtų į stiklinį indą. Tuomet sudedu likusius produktus ir rankomis maišau produktus, kol ištirpsta medus ir druska.
Šiuos agurkus galima valgyti po 2h. Nors gamybos procesas primena marinavimą, skonis visgi labiau primena šviežiai raugintą, truputį aštrų agurką.