Obuolių desertas

keptiobuoliai

Ar kas nors pamenate? Vilniuje, Justiniškėse, viename vaikų darželyje iškarto po perestroikos buvo atidaryta vaikų kavinė „Mykoliukas”. Kol vaikai su tėveliais valgydavo skanumynus, aš tampydavau akordeoną ir kartu su teta Irena – Mykoliuku traukdavome liaudies ir nevisai liaudies dainas. O kai atnešdavo desertą, buvo sekama graži pasaka… Neseniai, svečiuodamasi pas tetą Ireną, prisiminiau koks nuostabus būdavo tas obuolių padaže skonis ir buvau apdovanota šio deserto receptu.

Leidau sau nedidelę korekciją – likusius nuo gamybos baltymus išplakiau ir ne tik papuošiau desertą, bet ir papildžiau kokosų skoniu.

Desertas gaminamas labai paprastai, tik svarbu, kad prieš tiekiant jis būtų pasisvečiavęs šaldytuve bent 3h.

6 porcijoms bus reikalingi:

3 obuoliai

2 kiaušiniai

2 šaukštai rudojo cukraus

1 šaukštas miltelinio cukraus

1 šaukštas kokoso drožlių

500 ml pieno

1 šaukštas kukurūzų krakmolo

2 lašai vanilės esencijos

1 citrina

1 šaukštelis cinamono

Specialiu įrankiu arba plonu peiliu išpjaunu obuolio šerdį ir perpjaunu obuolį per pusę. Horizontaliai, kad kiekviena puselė turėtų kiaurymę baltymams. Į platų puodą sudedu obuolių puses ir užpilu vandeniu, obuoliai turi būti pilnai apsemti. Įspaudžiu citrinos sultis, kaitinu iki užvirimo ir tuomet verdu apie 10 min. Obuolius kiaurasamčiu išgriebiu ir sudedu į skardą, išklotą kepimo popieriumi.

Atskiriu kiaušinių trynius nuo baltymų. Baltymus išplaku iki kietų putų, tuomet atsargiai įmaišau miltelinį cukrų ir kokoso drožles. Baltymų masę konditeriniu maišeliu įspaudžiu į tuščias obuolių ertmes ir suformuoju dailias kepures. Šaunu į iki 150C įkaitintą orkaitę ir kepu, kol kepurės gražiai paruduoja. Obuolius palieku atvėsti orkaitėje, neatidarant durelių.

Trynius sudedu į nedidelį indą, suberiu rudąjį cukrų ir plaktuvu plaku, kol cukrus pilnai ištirps. Puode užkaitinu pieną, jokiu būdu ne iki užvirimo. Krakmolą puodelyje užpilu keliais šaukštais karšto pieno ir išmaišau. Intensyviai plakant į karštą pieną plona srovele supilu trynius, vanilę, tuomet krakmolą ir dar 3-5 min. dideliu greičiu plaku.

Atvėsusius obuolius dedu į lėkštes, aplieju padažu ir lėkštes dedu į šaldytuvą. Tiekiu tiesiai iš šaldytuvo, pabarsčiusi cinamonu.

keptiobuoliai1

Parašykite komentarą