„Stiprus” patiekalas pietums ar ankstyvai vakarienei. Ypatingai skaniai gaunasi svogūnai – saldžiai karstelėję ir pririgėrę jautienos sultinio. Jautienai reikalingas išankstinis dėmesys, anaip mėsa bus kieta. Perku kuo plonesnę jautieną be kaulo, arba pjaunu storesnį gabalą į 5-7cm pločio gabalus.
1kg paruoštos jautienos ištrinu
1aš rupios druskos
2vš garstyčių
ir palieku bent 4h. Garstyčios suminkštins jautieną. Prieš kepant nusilupu
8-9 vidutinius geltonuosius svogūnus
Geriau vienodo dydžio. Pjaunu juos per pusę ir dedu pjauta puse žemyn į pasiruoštą stiklinę skardą ir užpilu
0,5l šviesaus alaus
Ant svogūnų dedu mėsos gabalus, juos gausiai nubarstau
garstyčių sėklom ir
džiovintu rozmarinu
Dangiu skardos dangtį (jei neturite tokios skardos – dangtį atstos folgos lakštas) ir nešu į jau iki 200C įkaitintą orkaitę. Kepu apie 1h, tuomet nuimu dangtį ir kepu dar 30-50min. – priklausomai nuo mėsos storio ir norimo apkepimo laipsnio.
Tiekiu, mėsą supjausčiusi porcijiniais gabaliukais su svogūnais, galima gardinti mėgstamais padažais, daržovių košėmis, marinuotomis gėrybėmis, juoda namine duona.
Lygiai taip pat ruošiu ir kiaulienos kumpį ar mentę.
Patarimas – geltonus svogūnus galima keisti baltais, bet jokiu būdu ne mėlynais.