Mielinis pyragas su raugintais kopūstais

 

dsc_2209

Mane visada žavėjo mieliniai pyragai su kopūstais, grybais, mėsa. Vienas mėgstamiausių – su raugintais kopūstais. Kopūstai dera su daugeliu kitų produktų, todėl kiekvieną kartą galima išgauti vis kitokį skonį. Mano pyrago tešla kitokia nei tradicinės dėl kefyro joje, o įdaras – su citrinos prieskoniu.

Tešlą pyragui ruošiu 2-3h iki numatyto kepimo laiko. Pirmiausiai pašildau

50ml pieno

Tik vos vos, kad būtų šiltas.  Jame mediniu šaukštu sutrinu

25g mielių

Aš naudoju tik šviežias mieles, bet jas galima keisti ir sausomis, jei patogiau.

Atskirame indelyje ant lėtos ugnies ištirpdau

100g sviesto

Imu gilų dubenį ar puodą ir į jį supilu mieles, atvėsusį sviestą ir

200ml kefyro

1aš druskos

1vš cukraus

3st miltų

Tuo pačiu mediniu šaukštu labai gerai permaišau tešlą, uždengiu virtuviniu rankšluosčiu ir tešlą palieku kilti šiltesnėje vietoje. Pasiruošiu įdarą:

700-800g raugintų kopūstų

2 vidutinius smulkiai kapotus svogūnus

dedu į įkaitintą keptuvę, sudedu norimus priedus, pvz.:

2 stambiai tarkuotas morkas

150-200g virtų smulkintų grybų

200-300g virtos ir kubeliais pjaustytos kiaulienos ar kalakutienos filė

Ten pat į pilu

1st vandens

Kai skysčiai keptuvėje užverda, paviršiuje išdėlioju storesniais griežinėliais supjaustytą

Citriną

Dengiu dangtį, sumažinu ugnį ir troškinu apie 10-15min. Palieku atvėsti.

Tešlą kas 45min. perminkau. Jei tešla smarkiai limpa prie rankų – beriu miltų ir intensyviai minkau, kol ji tampa elastinga.

Prieš kepant, iškočioju didelį lakštą, išpjaunu reikiamą formą – padedu kepimo formą ant lakšto vidurio ir apipjaunu 5-6cm didesnį trafaretą. Jį įkloju į formą, suformuoju bortus. Supilu pilnai atvėsusį įdarą (citriną reikia išimti), o iš likusios tešlos prisuku juostelių, kurias gražiai išdėlioju ant įdaro. Galima kočioti 2 lakštus ir vienu, mažesniu, uždengti viršų, sulipdant su bortais drėgnomis rankomis.

Viršų ištepu išplaktu

Kiaušinio tryniu

Pabarstau

Kmynais arba sezamo sėklomis

Kepu apie 45-60min. 180C.

Valgome karštą. Atvėsusį laikau kambario temperatūroje, pridengtą medvilniniu rankšluosčiu, nes pyragas greitai džiūsta ir kietėja.

Parašykite komentarą