Mane visada žavėjo mieliniai pyragai su kopūstais, grybais, mėsa. Vienas mėgstamiausių – su raugintais kopūstais. Kopūstai dera su daugeliu kitų produktų, todėl kiekvieną kartą galima išgauti vis kitokį skonį. Mano pyrago tešla kitokia nei tradicinės dėl kefyro joje, o įdaras – su citrinos prieskoniu.
Tešlą pyragui ruošiu 2-3h iki numatyto kepimo laiko. Pirmiausiai pašildau
50ml pieno
Tik vos vos, kad būtų šiltas. Jame mediniu šaukštu sutrinu
25g mielių
Aš naudoju tik šviežias mieles, bet jas galima keisti ir sausomis, jei patogiau.
Atskirame indelyje ant lėtos ugnies ištirpdau
100g sviesto
Imu gilų dubenį ar puodą ir į jį supilu mieles, atvėsusį sviestą ir
200ml kefyro
1aš druskos
1vš cukraus
3st miltų
Tuo pačiu mediniu šaukštu labai gerai permaišau tešlą, uždengiu virtuviniu rankšluosčiu ir tešlą palieku kilti šiltesnėje vietoje. Pasiruošiu įdarą:
700-800g raugintų kopūstų
2 vidutinius smulkiai kapotus svogūnus
dedu į įkaitintą keptuvę, sudedu norimus priedus, pvz.:
2 stambiai tarkuotas morkas
150-200g virtų smulkintų grybų
200-300g virtos ir kubeliais pjaustytos kiaulienos ar kalakutienos filė
Ten pat į pilu
1st vandens
Kai skysčiai keptuvėje užverda, paviršiuje išdėlioju storesniais griežinėliais supjaustytą
Citriną
Dengiu dangtį, sumažinu ugnį ir troškinu apie 10-15min. Palieku atvėsti.
Tešlą kas 45min. perminkau. Jei tešla smarkiai limpa prie rankų – beriu miltų ir intensyviai minkau, kol ji tampa elastinga.
Prieš kepant, iškočioju didelį lakštą, išpjaunu reikiamą formą – padedu kepimo formą ant lakšto vidurio ir apipjaunu 5-6cm didesnį trafaretą. Jį įkloju į formą, suformuoju bortus. Supilu pilnai atvėsusį įdarą (citriną reikia išimti), o iš likusios tešlos prisuku juostelių, kurias gražiai išdėlioju ant įdaro. Galima kočioti 2 lakštus ir vienu, mažesniu, uždengti viršų, sulipdant su bortais drėgnomis rankomis.
Viršų ištepu išplaktu
Kiaušinio tryniu
Pabarstau
Kmynais arba sezamo sėklomis
Kepu apie 45-60min. 180C.
Valgome karštą. Atvėsusį laikau kambario temperatūroje, pridengtą medvilniniu rankšluosčiu, nes pyragas greitai džiūsta ir kietėja.