Midus

dsc_2555

Prasidėjus žiemai, prasideda ir slogučiai, peršalimai ar neduokdie gripas… Labai džiaugiausi atradusi Ievos iš Slėnio senovinio lietuviško midaus gamybos aprašymą. Jau esu pagaminusi net 6 rūšis midaus, bet aprašysiu patį pačiausią.

Ir kalba eis ne apie tą midų, kurį perkame parduotuvėse lauktuvėms. Tikrais midus neturi laipsnių arba turi jų tiek, kiek ir gira. Fermentacijos būdu paruoštas gėrimas tiks vartojimui profilaktiškai, o susirgus reikės padidinti vartojimo dozę ir dažnumą. Gal ir placebo? Bet juk visi žinome vaistažolių arbatų ir medaus galią. Pasigaminti bus tikrai nesudėtinga, tik reikės kantrybės.

Pirmiausiai išsiverdu arbatžolių arbatą ir traukiu iš spintelės medų.

Naudoju vaistažolių mišinį, imu po saują džiovintų žolelių:

Paprastosios mėtos

Vaistinių ramunėlių

Šalavijo

Šviežių aviečių stiebų

Jei kažkuri vaistažolė jums netinka ar neskani, drąsiai keiskite kitomis.

Į puodą pilu 2l vandens, užkaičiu, vandeniui užvirus sudedu žoleles ir verdu apie 15-20 min., vis pamaišant. Leidžiu atvėsti iki kambario temperatūros, nukošiu ir sudedu

700g medaus

Lėtai maišau medine mentele ar šaukštu, kol medus pilnai ištirpsta. Mišinį supilu į trilitrį, aprišu medvilnine skepetaite, kurios vidury prieš tai iškerpu skylę. Kaip matote nuotraukoje, šaukštas lieka stiklainyje.

Stiklainį dedu pačioje šilčiausioje namų vietoje – virš radiatoriaus, šalia viryklės ar pan. Vasarinis midus labai smagiai įrūgsta kaitrioje saulėje, ir midus iš tiesų būna truputį kitoks.

Kiekvieną dieną bent kelis kartus šaukštą smagiai išsuku, kad skystis gautų kuo daugiau oro, ir po 3-4 dienų prasideda aktyvusis fermentacijos periodas. Tuomet midus ima drumztis, burbuliuoti. Dar savaitę kasdien suku midų, kol skystis tampa skaidriu ir truputį gazuotu. Tai gali užtrukti ir 10 dienų, svarbu išlaukti momento.

Midų supilstau į stiklinius buteliukus ir dedu į šaldytuvą, kad nurimtų susidariusios mielės.

Profilaktiškai naudojame kasdien, ryte po šaukštą prieš pusryčius. Pajutus pirmus peršalimo simptomus, išgeriame po pusę stiklinės (tik reikėtų atšildyti iki kambario temperatūros).

Jei nebijote alkoholio, midų galima praskiesti gera ruginuke, tik jokiu būdu ne pirktine degtine.

Citata

2 Komentaras (+add yours?)

  1. Lida Elvira Petrauskas Ramanauskas
    Lap 12, 2016 @ 18:59:08

    LABAS, GYVNEU PIETU AMERIKA, URUGUAJOI, IR NORECIAU TURET KRUPNIKO RECEPTA. ACIU, AS ESU GASTRONOMIJOS MOKYTOJA.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Prisijunk ir tu!

Kategorijos