Midus

dsc_2555

Prasidėjus žiemai, prasideda ir slogučiai, peršalimai ar neduokdie gripas… Labai džiaugiausi atradusi senovinio lietuviško midaus, tikro vaisto, gamybos aprašymą, jau esu pagaminusi net 6 rūšis midaus, bet aprašysiu patį pačiausią.

Ir kalba eis ne apie tą midų, kurį perkame parduotuvėse lauktuvėms. Fermentacijos būdu paruoštas gėrimas tiks pasimėgavimui, žiemą vartojimui profilaktiškai, o susirgus reikės padidinti vartojimo dozę ir dažnumą. Gal ir placebo, bet visi žinome vaistažolių arbatų ir medaus galią. Pasigaminti bus tikrai nesudėtinga, tik reikės įdarbinti laiką.

Pirmiausiai išsiverdu arbatžolių nuovirą ir traukiu iš spintelės medų.

Naudoju vaistažolių mišinį, imu po saują džiovintų žolelių:

Paprastosios mėtos

Vaistinių ramunėlių

Šalavijo

Šviežių aviečių stiebų

Jei kažkuri vaistažolė jums netinka ar neskani, drąsiai keiskite kitomis arba gaminkite mono midų – vienos vaistažolės gėrimą.

Į puodą pilu 2 l vandens, užkaičiu, vandeniui užvirus sudedu žoleles ir verdu apie 15-20 min., vis pamaišant. Leidžiu atvėsti iki kambario temperatūros, nukošiu ir sudedu

700 g medaus

Lėtai maišau medine mentele ar šaukštu, kol medus pilnai ištirpsta. Mišinį supilu į trilitrį, aprišu medvilnine skepetaite, kurios vidury prieš tai iškerpu skylę. Kaip matote nuotraukoje, šaukštas lieka stiklainyje.

Stiklainį dedu pačioje šilčiausioje namų vietoje – virš radiatoriaus, šalia viryklės ar pan. Vasarinis midus labai smagiai įrūgsta kaitrioje saulėje, ir midus iš tiesų būna truputį kitoks.

Kiekvieną dieną bent kelis kartus šaukštą smagiai išsuku, kad skystis gautų kuo daugiau oro, ir po 3-4 dienų prasideda aktyvusis fermentacijos periodas. Tuomet midus ima drumztis, burbuliuoti. Dar savaitę kasdien suku midų, kol skystis tampa skaidriu ir truputį gazuotu, tuomet dengiu paprasčiausiu dangteliu (ne hermetiniu) arba užrišu standžiu audiniu ir palieku pasyviajai fermentacijai. Nelygu šilumai patalpoje, tai gali užtrukti nuo 30 iki 45 dienų. Ar jau nurimę mielės galima patikinti labai paprastu būdu – įberiant į stiklainį kelis grūdelius cukraus, jei midus susidrumsčia ir matosi aktyvus judėjimas, dar ne.

Nurimusį midų supilstau į stiklinius butelius ir dedu į vėsią namų vietą, kad nurimtų fermentacija. Mano namuose tai yra rūsys, bet tiks ir šaldytuvas, jei jame turite vietos. Labai stipriai užsukti butelių pradžioje irgi nepatartina, jei kažkuri mielė dar bus nenurimusi, gali įvykti incidentas. Hermetiškai užsukti galima po kelių savaičių poilsio vėsioje patalpoje.

Profilaktiškai naudojame kasdien, ryte po šaukštą prieš pusryčius. Pajutus pirmus peršalimo simptomus, išgeriame po pusę stiklinės (tik reikėtų atšildyti iki kambario temperatūros).

Jei nebijote alkoholio, midų galima praskiesti gera ruginuke, tik jokiu būdu ne pirktine degtine.

4 atsakymai į “Midus”

Parašykite komentarą