Kakavinis burokėlių keksas

dsc_3049

Vienas naujesnių kūrinių mano virtuvėje, bet atsiradęs tuomet, kai už lango bolavo sniegas, todėl po pirmo kąsnio atėjo jausmas, kad… Kalėdos 🙂 Iš tiesų, sausoji kekso dalis labai primena šventinių meduolių skonį, o kad nebūtų taip sprangu, kaip keistai beskambėtų – burokėlių įdaras. Mano keksus puošia kokosų išspaudų kepurės, tačiau puikiai suprantu, kad jų ne kiekvienas gali gauti, todėl recepte paminėsiu kuo jas pakeisti.

Kol ragaujantiems nepasakysite, kad kekse yra burokėlių, garantuoju, kad niekas to nesupras. O vaikams gal netgi geriau nesakyti apie daržoves pyrage, būna tikrai keistų reakcijų 🙂

Tešlai reikės:

3 kiaušinių

1,5st miltų

100ml tyro bekvapio aliejaus (galima keisti sviestu)

1st rudojo cukraus

1vš cinamono

2vš kakavos

1aš sodos

50ml vyno acto

2 nedidelių virtų burokėlių (apie 150-200g)

Kiaušinius išplaku su cukrumi iki baltų putų, įmaišau aliejų. Vis maišant, sudedu persijotus miltus. Arbatiniame puodelyje sumaišau cinamoną ir kakavą, įpilu truputį karšto vandens ir maišau, kol gaunu vienalytę košelę. Ją sudedu į tešlą ir įmaišau. Burokėlius sutarkuoju pačia smulkiausia tarka ir taip pat įmaišau į tešlą. Imu sriubinį šaukštą, suberiu į jį sodą ir, šaukštą laikant virš tešlos, lėtai pilu actą, nugesintą sodą sudedu į tešlą ir paskutinį kartą kruopščiai permaišau masę.

Tešlą pilu į silikoninę kekso formą, kepu apie 45min. 180C kepimo režimu iš abiejų pusių.

Keksą šventiškesniam variantui galite papuošti kokosine „kepure”. Tam išplakite 2 kiaušinio baltymus ir sumaišykite su 2 valgomais šaukštais kokosų drožlių. Saldinti tikrai nereikia, saldumo užteks kekse. Baltymus ant kekso sudėkite po 30min. kepimo.

Keksą valgykite jau atvėsusį, geriausia netgi palaikytą šaldytuve, nes karšta burokėlių masė gali sugadinti visą malonumą.

Užsigerkite pienu, arbata ar kava. Tinka su ledų rutuliuku ar šokoladiniu padažu.

dsc_3063

Parašykite komentarą