Kai norisi ko nors labai originalaus, porcijinio, netradicinio – gaminu obuolių pyragą stiklainiuose. Gal labiau stiklainiukuose, kurių, suvalgius žiemai ruoštas saldžiąsias uogienių atsargas, rūsyje atsiranda ne vienas. Salotos stiklainiuose tikrai ne naujiena, tačiau kepiniai juose? Kodėl gi ne? 🙂 Taip ruoštus pyragus patogu pašildyti, vežtis į ilgesnę kelionę ar į tolimą viešnagę.
Stiklainiuose ruošiu vadinamąjį ‘smėlinį’ obuolių pyragą arba avižinį obuolių desertą. Juos ruošiu taip:
„Smėlinis”
Pasiruošiu birų pyrago pagrindą – sausame gilesniame inde permaišau:
1st miltų
1st manų kruopų
1st baltojo cukraus
1vš cinamono
Šiam kiekiui sauso mišinio skaičiuoju
4 didesnius obuolius
Juos išsėklinu, nulupu ir supjaustau nedideliais kubeliais.
Į stiklainiukus sluoksniuoju po du šaukštus mišinio, tada du šaukštus obuolių kubelių, vėl mišinio, obuolių… kol užpildau 4/5 tūrio. Kiekvieną sluoksnį stipriai paspaudžiu šaukštu, kad tilptų kuo didesnė porcija pyrago. Paskutinis sluoksnis turi būti sausasis. 0,2-0,3l tūrio stiklainio viršų aplieju
30-40g tirpinto sviesto
Užpildytus stiklanius dedu ant grotelių orkaitėje, jungiu 180C ir kepu apie 30-40min. Skaidrus stiklas puikiai leidžia matyti, ar pyragai jau iškepę.
Tiekiu karštus su ledų šaukštu šone, arba atvėsusius su plaktos grietinėlės kepure.
„Avižinis”
5-6 vidutinius obuolius
nulupu, išpjaunu griaužtuką ir supjaustau nedideliais kubeliais. Griežinėliai šiam desertui netinka.
Nedideliame metaliniame inde išlydau
150g sviesto
Tuomet giliam inde sumaišau
1st su kaupu avižinių dribsnių
6vš skysto medaus
50g traiškytų graikiškų riešutų
50g traiškytų lazdyno ar žemės riešutų
2vš saulėgrąžų branduolių
1vš aguonų (galima keisti sezamo sėklomis)
Supilu pravėsusį sviestą, obuolius ir viską gerai išmaišau. Stiklainius šaunu į orkaitę, jungiu 150C ir kepu 30-40min.
Desertas skanus tiek karštas, tiek šaltas. Karštas dera su vaniliniais ledais.
Beje, jei neturite kokių nors riešutų ar sėklų, keiskite juos kitais riešutais arba tiesiog didesniu kiekiu avižinių dribsnių.
Niam niam , puikus receptai! Aciu Kumucia!
Miela Aldona, prašom. Skanaus 🙂