Dienos pietūs: Burokai

Tiesą sakant ruošiau šiuos receptus per Adventą, prieš Kalėdas, norėjosi pasidalinti su jumis idėja, ką pasigaminti tam laikotarpiui, kai rekomenduojama nevartoti mėsos. O štai ir Gavėnia ant nosies ir dienos pietų iš daržovių receptai vėl aktualūs 🙂 Aktualūs visus metus, išties, nes mėsos kokybė prekybcentriuose vis labiau liūdina, o pradėjus valgyti daugiau daržovių patiekalų, mėsa lieka antrame plane. Kol nesusitinku su patikimais ūkininkais ir iš jų neprisiperku puikios kokybės mėsyčių…

Taigi, šiandien apie jo didenybę Buroką. Gal skambės neįtikėtinai, bet iš burokų ruošiami ne tik garnyrai ar sriubos, bet ir gardūs gėrimai ir netgi desertai. Dar labiau neįtikėtina, bet burokai puikiai dera su įvairiausiomis kruopomis. Esu aprašiusi fermentuotų (raugintų burokėlių) gamybą, keletą gardžių saldžių kepinių , o šios dienos pietums siūlau:

burokėlių girą,

burokėlių ir varškės sūrio užkandį,

grikių ir burokėlių troškinį.

burokėlių ir uogų desertą su plakta grietinėle.

Burokėlių gira

Tai mūsų senolių labai mėgtas ir nepelnytai pamirštas fermentuotas gėrimas. Be naudos sveikatai, pasigaminsite ir labai gaivaus, maloniai salstelėjusio ir gardaus gėrimo.

Produktai girai ruošti:

2 dideli burokai

2 abišalės juodos duonos riekės

3 l vandens

4 valg. š. medaus

1 arb. š. kmynų

50 g juodųjų razinų

Burokus nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais. Į 5 litrų puodą supilkite 3 litrus vandens, suberkite kmynus ir kaitinkite iki užvirimo. Išjunkite ugnį ir palaukite, kol skystis atauš iki kambario temperatūros. Burokų šiaudelius sudėkite į 3 litrų stiklainį, suberkite razinas, tuomet sudėkite medų, duoną ir užpilkite nukoštu skysčiu. Stiklainį pridenkite medvilniniu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje fermentuotis.

Po 4-5 dienų girą supilstykite į butelius ir perneškite į vėsią patalpą ar šaldytuvą. Suvartokite per 10 dienų.

Dar gaivesniam skoniui girą per pusę praskieskite gazuotu stalo vandeniu.

burokugira1

_____∴_____

Burokėlių ir varškės sūrio salotos

300 g virtų burokų

200 g varškės sūrio

100 g gražgarstės

1 obuolys

½ greipfruto

1 valg. š. sezamo sėklų

2 valg. š. granatų padažo

½ a. š. džiovintų krapų viršūnėlių

Virtus burokėlius supjaustykite plonomis juostomis, tai galima padaryti plačiu daržovių skustuku ar specialia tarka. Obuolį nulupkite, išpjaukite griaužtuką ir supjaustykite šiaudeliais. Varškės sūrį – stambesniais kubeliais. Nuplaukite ir nusausinkite gražgarstes.

Į lėkštes berkite po pusę obuolių šiaudelių, burokėlių juostų, gražgarsčių ir sūrio. Salotas apliekite greipfruto sultimis, granatų padažu, užberkite krapus ir sezamo sėklas ir iškarto tiekite.

burokeliuuzkandis11

_____∴_____

Burokėlių ir grikių košė

1 st. grikių

2 st. vandens

1 virtas burokėlis

½ arb. š. kmynų

1 valg. š. saulėgrąžų branduolių

1 valg. š. saulėgrąžų aliejaus

1 arb. š. druskos

2 valg. š . grietinės

Stiklinę grikių kruopų berkite į puodą, užpilkite dviem stiklinėmis vandens, kaiskite puodą ir, vandeniui užvirus, uždenkite puodą dangčiu, išjunkite ugnį ir palikite kruopas 15-20 minučių brinkti.

Virtą burokėlį supjaustykite šiaudeliais ar sutarkuokite stambia tarka.  Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite branduolius ir apkepkite juos iki rusvumo. Palikite atvėsti.

Grikius puode sumaišykite su burokėlių tarkiais, kmynais ir keptomis saulėgrąžomis, pasūdykite. Indą statytkite ant orkaitės grotelių ir kepkite 180C temperatūroje apie 20 minučių.

Tiekiant kiekvieną porciją pagardinkite šaukštu riebios grietinės.

burokeliaisugrikiais1

_____∴_____

Burokėlių ir uogų desertas su plakta grietinėle

1 virtas burokėlis

100 g šaldytų mėlynių

100 g šaldytų raudonųjų serbentų

100 g šaldytų juodųjų serbentų

120 g rudojo cukraus

30 g miltelinio cukraus

½ arb. š . cinamono

1 arb. š. kakavos miltelių

100 ml plakamosios grietinėlės

20 g juodojo šokolado

Šokoladą įdėkite į šaldymo kamerą, o iš kameros ištraukite uogas. Jas suberkite į kokteilių plaktuvą arba virtuvinio kombaino indą su S peiliais ir sumalkite uogas iki tyrės. Burokėlį sutarkuokite smulkia tarka, sudėkite į uogas, suberkite rudąjį cukrų, cinamoną, kakavą ir viską plakite dar apie 2-3 minutes. Tyrę supilkite į dvi desertines taures ir jas padėkite į šaldytuvą.

Išplakite grietinėlę, jai sustandėjus, suberkite miltelinį cukrų ir atsargiai įmaišykite. Grietinėlę sudėkite ant uogų ir apiberkite smulkiai tarkuoto šokolado drožlėmis.

3

 

Parašykite komentarą