Jonažolių midus

Midus2

Apie naminį midų ir jo gamybą jau esu rašiusi, bet šis, jonažolių, midus tapo tikru vaistu. Šią vasarą sergu nemiga, ir netikėtai atradau, kad jonažolių midaus taurelė prieš miegą man stipriai padeda nukeliauti į sapnų karalystę. Naminis midus, priešingai nei mes esame įpratę matyti ant gamyklinio midaus etikečių, alkoholio turi tiek pat, kiek naminė gira, todėl baimintis priklausomybių tikrai nėra ko. O medaus, vaistažolių ir fermentacijos stebuklingomis galiomis tikėti verta, tikrai.  Ir kaip reta, šis vaistas yra ypatingai gardus, truputį gazuotas, saikingai saldus ir labai kvapnus.

Midui prisirenku

jonažolių

Jų reikėtų gero pundo, šįkart prieš gamindama pasvėriau, buvo apie 600 gramų.

Į puodą pilu 2 litrus vandens, užkaičiu, vandeniui užvirus sudedu žoleles ir verdu apie 10 minučių, vis pamaišant. Išjungiu ugnį ir palieku atvėsti iki kambario temperatūros, nukošiu ir sudedu

700g medaus

Lėtai maišau medine mentele ar šaukštu, kol medus pilnai ištirpsta. Mišinį supilu į trilitrį, aprišu medvilnine skepetaite, kurios vidury prieš tai iškerpu skylę ir per ją į skystį merkiu šviežią lazdyno šaką, geriausia nužievintą .

Stiklainį dedu pačioje šilčiausioje namų vietoje – virš radiatoriaus, šalia viryklės ar pan. Vasarinis midus labai smagiai įrūgsta kaitrioje saulėje, ir midus iš tiesų būna truputį kitoks.

Kiekvieną dieną bent kelis kartus pagaliuką smagiai išsuku, kad skystis gautų kuo daugiau oro, ir po 3-4 dienų prasideda aktyvusis fermentacijos periodas. Tuomet midus ima drumztis, burbuliuoti. Dar savaitę kasdien suku midų, kol skystis tampa skaidriu ir truputį gazuotu. Tai gali užtrukti iki 10 dienų.

Midų supilstau į stiklinius butelius ir dedu į šaldytuvą, kad nurimtų susidariusios mielės.  Vasarą atsigeriame šalto, o žiemą, jei vartojame kaip vaistą peršalus, būtinai atšildau iki kambario temperatūros.

Midus

2 atsakymai į “Jonažolių midus”

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s