Kimči (김치) lietuviškai

edf

🙂 Tikiuosi nusišypsojote. Taip, kaip Korėjoje šypsosi vietiniai – plačiai, šiltai, nuoširdžiai.

Kai susirgau konservavimu, ligos dalimi tapo ir fermentacija, kaipgi be jos. Tačiau daug metų buvau atsukusi nugarą Azijos virtuvei. Patirtis su ja buvo nekokia, ir man, mėgstančiai mono mitybą, tie azijietiški maistai iš nežinia kiek ingredientų visada buvo nepatrauklūs. Tačiau būna, kad ateina diena, kai į duris pasibeldžia kokia įdomesnė naujiena, žiūrėk ir pusdienį praleidžiu godžiai skaitydama apie tam tikros šalies istorinį kulinarinį paveldą. Ir sukirba tuomet, apsižvalgau ką turiu šaldytuve, stebuklingoje prieskonių spintelėje ir rūsy, o jei ko trūksta – greituoju būdu Nemenčinėn ir štai jau pjaustau, prieskoniuoju, maišau, minkau ir ragauju. Taip nutiko ir su kimči – savitai korėjiečių sumanytomis fermentuotomis daržovėmis. Perskaičiau tokią aibę literatūros apie jas, kad supratau, kad kimči esmė yra tiesiog … daržovės ir prieskoniai. Korėjoje nėra laikomasi griežtų proporcijų, yra manoma, kad kimči yra virš 200 variantų.  Beveik kaip mūsų raugintų kopūstų (apie juos irgi jau greitai). Todėl praėjusią vasarą, pradžioje iš ankstyvojo derliaus, o vėliau, prasidėjus kopūstų gūžių sukimo sezonui, ėmiausi eksperimento su lietuviškais produktais. Ir štai po gero pusmečio eksperimentų, galiu pristatyti savąjį kimči variantą. Nors jis, išties, labai labai toli nuo Azijos. Viskuo. Tebūnie tai 김치 lietuviškai 🙂

Produktai gaminimui:

1,5 kg kopūsto

3 vš druskos

1 didelis česnakas (apie 100g)

50 g čili pipiro

1 vš aštrios paprikos dribsnių (galima keisti milteliais)

3 rūgštūs obuoliai (apie 500 g)

2 kietos kriaušės (apie 300 g)

100 g imbiero šaknies

1 kg baltojo ridiko

0,5 kg morkų

3 vš žuvies padažo

Gamybos procesas vyksta dvi dienas, prašome neišsigąsti, daržoves tereikės paruošti, rūgimo procesą atliks jos pačios.

Pirmą dieną supjaustau kopūstą (-us), pjaustau stambiau, nei mūsų įprastam rauginimui, galima sakyti kvadratėliais. Juos sudedu į didelį puodą, suberiu druską  ir įpilu šiek tiek pakaitinto virduly vandens (apie 40-50C). Tik tiek, kad apsemtų kopūstus. Rankomis maišau, kol nebejaučiu druskos grudelių. Kopūstus paslegiu prokščia lėkšte ir akmeniu ir pamirštu 24 valandoms.

Kitą dieną kopūstus traukiu iš sūrymo, perplaunu po šaltu tekančiu vandeniu ir grąžinu į puodą. Išsitraukiu virtuvinį kombainą (galima naudoti ir kokteilių plaktuvą, o iš bėdos bėdžiausios tiesiog tarkuoti viską smulkia tarka). Į indą su pjaustymo peiliais sudedu išsėklintus ir ketvirčiuotus obuolius bei kriaušes, nuluptą ir riekelėmis supjaustytą imbierą, valytas česnako skilteles ir čili pipiriukus, jiems tik nupjaunu uodegas. Viską sumalu iki vienalytės masės ir pilu ant kopūstų. Išsitraukiu stambią tarką ir į puodą įtarkuoju ridiką ir morkas, pilu žuvies padažą, beriu paprikos dribsnius, maunuosi silikonines pirštinaites ir imuosi pagrindinio darbo – maigymo. Stengiuosi nepraleisti nė vieno gabaliuko, maigau masę, kol ji smarkiai paskystėja, tai reiškia, kad daržovės išleido sultis ir jos bus pasiruošę rūgimui.

Daržovių mišinį paslegiu ta pačia lėkšte su akmeniu ir puodą statau į pačią šilčiausią vietą, žiemą šalia radiatoriaus. Per 3-4 dienas masė įrūgsta, tai jaučiasi pauosčius, kvapas būna su rūgštele. Kimčį perdedu į patogią sandėliavimui tarą – stiklainius ar stiklinius indus, ir nešu jau į vėsiausią namų vietą, tinka ir šaldytuvas. Valgome po kelių parų, man patinka luktelti sodresnio skonio.

Ragavę mano kimčio sutartinai gyrė traškumą ir labai intensyvų bei saldžiai aštrų skonį. O vienam degustatoriui pritrūko druskos.

P.S. po kimči valgymo nerekomenduoju bučiuotis 🙂

 

 

0 atsakymų į “Kimči (김치) lietuviškai”

    1. Kaip smagu, kad taip aktyviau klausiate. Kimči Korėjoje yra virš 200 rūšių, tai bendrinis gamybos pavadinimas, o daržoves galima dėti pačias įvairiausias. Netgi tiesiog agurkų ir morkų. Ar lietuviškų kopūstų ir obuolių. Drąsiai keiskite ridiką kad ir šiuo metu derančiomis cukinijomis 🙂

    1. Miela Jūrate, niekada nežiūriu kas gamintojas, imu pigiausią tą dieną buteliuką, kurio etiketėje parašyta „Fish sauce”.

  1. Oj kaip malonu kad užtikau šį raginimo receptą. Atrodo viskas fantastiškai. Ačiū tikrai bus isbandytas

Parašykite komentarą