Pušų spyglių ir spanguolių gira

edfGyvenimo grožis man tame, ko aš dar nežinau ir vieną dieną imu ir atrandu. Pastaruoju metu esu begaliniai lepinama, nes vėl turiu marias laiko savo pomėgiams, atsivėrė durys į tokias aukštumas, iš kurių jau galima pajausti skrydžio greitį. Bet šaukti “Pasauli, sustok, aš noriu išlipti“ nė nekyla mintis. Na, apie emocijas kada nors, vėliau. Dabar noriu pasidalinti su jumis vienu smagiausių atradimų fermentacijos pasaulyje.

Buvau girdėjusi apie pušų spyglių arbatą, apie tai, kad spyglius mala ir miltelius naudoja tiek kulinarijoje, tiek sveikatinimui ar aromaterapijai. Tačiau kai perskaičiau, kad žiemą spygliai yra vertingiausi, po to akis užkliuvo už recepto apie fermentuotą spyglių ir aviečių gėrimą, iškarto susisuko mintis ką gaminsiu aš.

Raudonai nudažyti gėrimą įgaliojau spanguoles, miške, šaltukui kandant žandus, prisirinkau pušų šakų ir ėmiausi gamybos. Ir dabar imbierinė ar burokėlių gira ilgam pamiršta mūsų namuose…

Girą ruošiu iš:

2 st pušų spyglių

1 st spanguolių uogų

4 vš medaus

Drungno vandens

Naudoju tik žaliąsias spyglių dalis, elementariai nukirpdama juos nuo šakos žirklėmis. Spyglius ir spanguoles suberiu į 2l stiklainį, gerokai pamaigau šaukštu, kad uogos bent kiek įtrūktų ir gėrimą praturtintų rūgštele. Sudedu medų, stiklainį sklidinai pripilu vandens ir aprišu medžiagine skepetaite, gira turi kvėpuoti. Rūgimui svarbi šiluma, todėl stiklainį statau šiltoj vietoj ir kasdien su ilgu šaukštu vizituoju – išsuku ir vėl aprišu. Mano gira įrūgsta per kelias dienas, kai jau stiklainio šonai pasidengia “šampaniniais“ burbuliukais, girą nešu į vėsią vietą.

Gira ypatingai kvapni, gaivinanti, rūgštelėjusi.

Jau trepsėdama laukiu pavasario ir sulos, klius ir jai spyglių ir uogų, o vasarą gersim gardumynus iš rūsio.

edfedfedf

 

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.