Arančinai – gruzdinti ryžių kukuliai su įdaru

edf

Apie mano santykį su Italija artimesni draugai žino, o jums pasakysiu tiek – kadaise ši šalis man tapo startu į tai, kuo esu dabar. Ir štai jau daugel metų apsilankau joje, paragauju naujų skonių, susipažįstu su naujais žmonėmis. Ir visada atrandu kažko nematyto, neragauto. Paskutinė kelionė nebuvo išimtis, besikeliant keltu į Siciliją, paragavome vieno populiariausių gatvės maisto atstovų – netikrais (falšyvais) apelsinais pravardžiuojamų arančinų. Tais, ragautais, sužavėta nelikau, tačiau iškarto sumojau, kad grįžus namo pirmiausiai ieškosiu jų recepto ir gruzdinsiu prieš pat kelionę išspaustame saulėgrąžų aliejuje.

Beskaitant receptus, aptikau kelias gudrybes. Viena jų – ryžių rūšis, iš birių laukinių sulipdyti kukulį niekaip nepavytų, o štai kibūs, sušių gamybai skirti ryžiai tam itin tinka, tik būtinai atkreipkite dėmesį į virimo būdą – jie turi virti lėtai, nedidelėje kaitroje ir ilgiau nei įprasta, kad susidarytų kleisteris. Antroji – tam, kad arančinai būtų kuo panašesni į apelsinus, į džiūvėsėlius, kuriuose voliojami prieš gruzdinant, įberkite raudonosios paprikos miltelių, tai suteiks ne tik ypatingą spalvą, bet dar ir poskonį.

Terlionės ir indų daug, todėl verta pasigaminti didesnį kiekį vienu sykiu ir dalį užšaldyti.

Iš sekančio kiekio produktų pagaminau 12 arančinų: 

0,5 kg kibių ryžių,

100 g šviežių arba šaldytų žaliųjų žirnelių,

200 g karštai rūkyto kumpio,

200 g mocarelos,

100 g kvietinių miltų,

100 g maltų džiūvėsėlių,

1 valg. š. maltos raudonosios paprikos,

1 a. š. druskos,

2 kiaušinių,

aliejaus gruzdinti.

Ryžius išvirkite ir atvėsinkite. Paruoškite įdarą – į gilesnį indą stambia tarka sutarkuokite mocarelą, nedideliais gabaliukais supjaustykite kumpį ir jį suberkite į sūrio tarkius kartu su šviežiais ar atšildytais žirneliais. Paruoškite produktus arančinams apvolioti – į vieną indą suberkite miltus, į kitą – džiūvėsėlius ir maltą papriką (ji suteiks spalvą), o trečiame išplakite kiaušinius.

edf

Ryžius ir įdaro masę padalinkite į 12 lygių dalių. Drėgnais delnais formuokite paplotėlį, dėkite įdaro ir atsargiai formuokite rutulį, kruopščiai paslėpdami įdarą. Paruoštus rutulius dėkite ant vandeniu suvilgytos medinės lentelės.edf

Įkaitinkite aliejų, jo turi būti tiek, kad bent pusė arančino laisvai plaukiotų jame. Kiekvieną kamuolį apvoliokite miltuose, tuomet kiaušinio plakinyje ir galiausiai džiūvėsėliuose. Leiskite į aliejų, gruzdinkite apie 2–3 minutes kiekvieną pusę. Ištraukę iš aliejaus dėkite ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalai. Tiekite iš karto su mėgstamu padažu ar daržovėmis.

edfedf

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Keisti )

w

Connecting to %s