Bemielės tešlos pyragas su rabarbarais ir braškėmis

 

vysniup

Atvėsęs oras tiesiog gena į lauką, vakar, užsukus į mamos sodą česnakų žiedkočių, akį patraukė žydintis rabarbaras, och ir gražūs tie žiedai… O braškylapiuose kažkas suraudonavo ir tai buvo jau gerai įsirpusios uogos. Ir tuomet prisiminiau, kad rabarbarai ir braškės – puikus derinys pyrago įdarui.

Sezoninis duetas – kasmetinis birželio gardėsis ir šį pyragą kartais valgau netgi aš, saldumynų nemėgėja. Mat jis turi stiprią rūgštelės natą ir dievišką braškių aromatą. Beje, pernai, kai namuose apsigyveno dar vienas šaldiklis, šaldžiau tiek rabarbarus, tiek braškes ir žiemą nostalgiškai kvepiančiu pyragu vaišinau kelias kompanijas, bet vasariškas, šviežių ingredientų pyragas yra visai kitoks. Tik primenu – rabarbarai vartotini tik iki Joninių, todėl reikia spėti jų atsivalgyti per likusiais birželio dienas.

Ir tuo pačiu dar viena odė šaldytai tešlai, turėti jos šaldiklyje irgi toks pats gėris, kaip ir vasaros kvapais svaiginančių uogų.

Pyragui pasiruošiu

1 pakuotę bemielės šaldytos tešlos

4 rabarbarų kotus (apie 600 g)

0,5 kg braškių

4 vš rudojo cukraus

2 vš kukurūzų krakmolo

1 kiaušinio trynį

žiupsnį cinamono

citrinos žievelės (nebūtinai)

miltelinio cukraus pabarstymui

Tešlos lakštus traukiu iš šaldiklio ir išdėlioju ant darbastalio, kad atšiltų.

Puode užkaičiu truputį vandens, rabarbarus supjaustau nedideliais gabaliukais, braškėms nuimu žiedkočius. Vandeniui užvirus, viską suberiu puodan ir stebiu rabarbarų spalvą, kai jie tampa gelsvais tai reiškia, kad jie išvirę. Vandenį nukošiu, puodą dedu ant darbastalio ir iš spintelės traukiu blenderį. Juo sutrinu puodo turinį iki vienalytės masės, beriu cukrus, cinamoną ir krakmolą, įtarkuoju citrinos žievelę ir jau šaukštu maišau, kol cukrūs ištirpsta ir masė stipriai sutirštėja. Palieku atvėsti.

Iš tešlos silikoninėje formoje formuoju dugną su bortais, sukrečiu pilnai atvėsusį įdarą ir iš likusios tešlos formuoju norimas dekoracijas.

vysnn

Trynį išplaku su šaukštu vandens ir konditeriniu šepetėliu aptepu pyrago viršų. Formą dedu ant grotelių orkaitės viduryje, jungiu 220C ir kepimo režimą iš abiejų pusių. Kepu apie 30-40 minučių.

Tiekiu arba karštą, pabarsčiusi milteliniu cukrumi, arba jau pilnai atvėsusį, netgi palaikytą šaldytuve.

vysnio

 

Parašykite komentarą