Fermentuotų burokėlių ir kriaušių duetas

kriausbur.jpg
Apie duetus – gyvenime, šokiuose, versle, muzikoje – parašyta galybė knygų. Kulinarinių irgi. Neišskiriamaisiais dažnai vadinami kiaušiniai ir sviestas omlete, grietinėlė ir cukrus deserte ar sultinys ir druska sriuboje, o mano šių metų fermentacijos pasaulyje tęsiasi eksperimentai poruojant daržoves su vaisiais. Nemeluosiu, nemažą kiekį eksperimentų teko atiduoti komposto globon, tiek dėl nesuderėjusių skonių, tiek dėl skirtingų tekstūrų – vieniems produktams įrūgus, kiti nespėdavo ar netgi atvirkščiai – vieni išrūgdavo taip greitai, kad kitam besivejant, spėdavo ištyžti.
Tačiau vieną duetą jau drąsiai galiu rekomenduoti ir tai raudonieji šakniavaisiai ir žalieji rudens vaisiai.
Tiek burokėliai, tiek kriaušės turi gamtinio saldumo, tačiau burokėlių sultimis nusidažę ir šakniavaisiams būdingo kvapo prisigėrusios kriaušės skoniu neprimins nieko. Ypatingai gardžios kaip garnyras paukštienai, tuo tarpu burokėliai tiks su visos rūšies mėsa, paukštiena ar žuvimi.

Vieno litro stiklainiui reikia:
1 didesnio buroko
6 – 7 mažų kietų kriaušių
4 skiltelių česnako
1 a. š. su kaupu rupios druskos (apie 15 g)
Krapo skėčio
Kelių vyšnių ir juodų serbentų lapų
0,5 l vandens
Burokas nulupamas ir supjaustomas 1-2 cm griežinėliais. Kriaušės perpjaunamos pusiau. Į stikalinį dedamas krapo žiedymas, nuluptos česnako skiltelės, lapai ir druska.
Sluoksniuojant sudedami burokai ir kriaušės ir stiklainis sklidinai užpliamas šiltu vandeniu. Kelias dienas stiklainis laikomas neuždengtas, šiltoje vietoje, prasidėjus intensyviam rūgimui pridengiamas nesandariu (plastikiniu ar kitu panašiu) dangteliu. Priklausomai nuo kambario temperatūros, stiklainio turinys pilnai įrūgsta per 6-8 dienas.
Stiklainis laikomas rūsyje. Nebūtina suvalgyti viso stiklainio turinio, ištraukus kelis gabaliukus rauginių, stiklainis vėl dengiamas dangteliu ir paliekamas vėsiai. Svarbu, kad daržovės ir vaisiai būtų apsemti skysčio, jei jo drastiškai pritrūktų, galima įpilti truputį šviežio sūrymo (jis gaminamas iš 1 litro vandens ir valgomojo šaukšto su kaupu druskos).

2 atsakymai į “Fermentuotų burokėlių ir kriaušių duetas”

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.