Rabarbarų trupiniuotis

IMG_20190524_082050.jpg

Rabarbarai – ne barbarai iki Joninių, tai svarbu žinoti, bet pastaruoju metu matau vis daugiau komentarų apie oksalo rūgštį, kuri kaupiasi pagyvenusiuose kotuose ir lapuose, panašu, kad visi apie tai jau seniai žino, tad šia tema nesiplėsiu.

O dabar pilna burna triauškiname šviežius rabarbarus salotose, verdu nostalgišką kompotą su uogiene, o šiemet pirmą kartą ir trupiniuotį jais pagardinau. Gardu, nes saldumui atsvarą duoda ta nenusakomai švelni rūgštelė. Tiems, kas bijo rūgšties, beriu daugiau cukrau pudros, kurią kalbininkai dabar ragina vadinti milteliniu cukrumi.

Tešlą gaminu taip pat, kaip ir visiems trupiniuočiams, bet kitaip, nei siūloma, jos nešaldau, recepto eigoje siūlau žymiai greitesnę gamybą.

Tešlai reikia:

200 g  sviesto

2 kiaušinių

200 g cukraus (naudoju rudąjį nerafinuotą)

1 aš kepimo miltelių (galima nedėti)

1 aš vanilinio cukraus arba kelių lašų vanilės ekstrakto

300 – 350 g kvietinių miltų

Sviestą stambia tarka sutarkuoju į gilesnį indą, įmušu kiaušinius, beriu rudąjį ir vanilinį cukrų ir mediniu šaukštu maišau, kol cukrus ištirpsta. Tuomet po truputį beriu miltus, kai jau masė pasidaro panaši į trupinius, imuosi minkyti tešlą, vis papildant miltais, kol gaunu prie rankų nebelimpančią tešlą. Atgnybu trečdalį jos, išploju delnuose kuo plonesnį blyną ir jį dedu į šaldiklį.

Nupėdinu į daržą ir parsinešu 4-5 didesnius rabarbarų kotus. Juos kruopščiai nulupu ir supjaustau plonais griežinėliais.

Kepimui naudoju silikoninę formą, jei kepsite metalinėje ar keramikinėje, tepti bortų riebalais nebūtina, nes tešloje yra ganėtinai daug sviesto. Tešlą dedu į formą ir pirštais formuoju dugną ir bortą, kitose receptūrose siūloma tešlą šaldyti ir tarkuoti, bet man labai jau patinka, kai pyragas turi apskrudusius šonus, todėl kepu būtent taip.

Suberiu rabarbarų gabaliukus, išlyginu juos ir iš šaldiklio traukiu likusią tešlą. Per 15 – 20 minučių ji nebūna pilnai sušalusi, bet tiek užtenka, kad būtų galima padaryti daug mažų gabalėlių, juos plėšau tiesiai ant rabarbarų (žirnio ar pupelės dydžio).

Formą šaunu į orkaitę, jungiu 180 C kaitrą kepimo režimu iš abiejų pusių ir palieku kepti 50 minučių.

Iškepusį palieku atvėsti orkaitėje, vėliau dedu į šaldytuvą, valgome tik gerai atšaldytą, tad sandėliuoju jį vienoje šaltų lentynų.

IMG_20190524_081559.jpg

IMG_20190524_083002_110.jpg

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.