Kavoje marinuota kalakutiena

kavoje.jpgPažįstantys mane žino kaip mėgstu įkišti trigrašį, tik jokiu būdu ne į kieno gyvenimą ar pokalbį, į maisto receptūras 🙂 Paukštienos mūsų namuose valgoma daug, itin pagarbią vietą užima putpelės ir fazanai, bet tai reti svečiai, dažniausiai perku kalakutieną, bet ir jos, kol nebuvau atradusi lėto kepimo būdo, irgi namuose būdavo retokai. O vieną lietingą rytą, besimėgaudama naujais, ypatingais kavos skoniais iš Kavosdraugas.lt iš atminties klodų iškilo kažkur skaitytas receptas, jame buvo siūloma vištieną marinuoti … kavoje. Ir kadangi mėgstu kišti trigrašį, į kavos marinatą sudėjau kalakutienos kumpio pjausnius, kuriuos iki vakaro palaikiau šaldytuve, o vakarienei iškepiau keptuvėje gerai įkaitintame kokosų aliejuje.

Na, tokios tylos valgant seniai negirdėjau. Kaip reta suderėjo kava ir kokosų nata ne saldžiame patiekale, skonį puikiai papildė aštrus poskonis, ateinantį savaitgalį planuojamam vakarėliui sutarėm kepti tokį patį gėrį ant žarijų, bus dar ir dūmo skonis. Pavydžiu sau, kaip sakė Linas.

Paruošti kepsnius nesudėtinga, ilgas tik pats marinavimo laikas, kuo ilgiau paukštiena pabus marinate, tuo gardesnė ji taps, tad nepagailėkite bent 8 valandų.

4 porcijoms pasiruošiu:

500 g kalakutienos kumpio (galima naudoti vištienos file)

0,5 aš rupios druskos

200 ml juodos stiprios kavos (mano nauja meilė ši kava)

2 vš tyro bekvapio aliejaus

4 skilteles česnako

po žiupsnį aitrios maltos paprikos, čiobrelių ir raudonėlių lapelių

kokosų aliejaus kepimui

Pirmiausiai paruošiu kavą ir palieku ją atvėsti. Kumpį supjaustau į apylyges 4 dalis, dedu  į uždengiamą indą, sudedu kapotus česnakus, druską, prieskonius, pilu aliejų ir galiausiai pilnai atvėsusią kavą. Truputį paminkau mėsą marinate, dengiu dangtį ir indą dedu į šaldytuvą.

Jei garnyrui ruošiu bulves, jas verdu 20 min. prieš kepant kepsnius, bet jei būna jau išvirtų, jas sutrinu šakute, lipdau rutuliukus ir juos kartu su kepsniais pagruzdinu kokosų aliejuje.

Ištrauktus iš marinato kepsnius nusausinu, keptuvėje gerai įkaitinu 2 valgomus šaukštus kokosų aliejaus ir sudedu kepsnius. Kepu nemažinant kaitros po 3-4 minutes kiekvieną pusę, tuomet dengiu sandarų dangtį, išjungiu kaitrą ir palieku kepsnius subręsti 15 minučių.

Jei kepsnius kepame ant žarijų, tuo pačiu ant grotelių šalia mėsos paskrudiname ir paprikų, svogūnų žiedų, baklažanų ar cukinijų gabaliukų.

Tuo metu paruošiu lėkštes, į jas dedu sezoninių žalumynų ar kitų mėgstamų garnyrų. Šie kepsniai labai gardūs su įvairiais padažais – šiuo metu rabarbarų čatniu, pernykščių šermukšnių ar bruknių pagardais, obuolienėmis, kriaušienėmis.

 

Parašykite komentarą