Kriaušių ir obuolių džiovinimas

Vienas iš paprasčiausių konservavimo būdų yra džiovinimas ir vytinimas. Taip ruošiami ne tik vaisiai, uogos ar daržovės, bet ir mėsa, paukštiena, žuvis. Turint geras laikymo sąlygas, džiovinti gaminiai puikiai laikosi net iki kelių metų.

Mano namuose santykinė oro drėgmė yra aukštesnė už vidutinę, ypač šiltuoju sezonu, tad tenka gudrauti, kad išlaikyti džiovintus gaminius nesudrėkusius. Vieną dalį, kurią planuoju būti suvalgyta, pakuoju į popierinius maišelius, juos sandariai užrišu ir laikau pakabintus palėpėje. O tą dalį, kurią įsivaizduoju būsiant valgoma žiemą, vakuumuoju. Tokioje aplinkoje, į kurią nepatenka oras, viskas laikosi kuo puikiausiai net ir porą metų. Tik labai svarbu, kad ant džiovinamų ar vytinamų produktų nebūtų likę puvinio, tad kruopštumas pjaustant ir ruošiant nepamaišo.

Apie mėsos vytinimą šaldytuve ar pomidorų vytinimą prieš merkiant į aliejų jau esu rašiusi (receptus rasite čia ir čia), šiandien norėčiau pasidalinti patirtimi džiovinant vaisius.

Kur bus džiovinami vaisiai nėra taip svarbu, kiekvienas renkasi sau labiau tinkamą būdą. Man asmeniškai nepasiteisino nė viena džiovyklė, renkuosi orkaitę.

Kadaise obuolius ir kriaušes pjaustydavau riekelėmis, tačiau kažkur pamatyta kriaušė su visais kauliukais ir netgi koteliu taip sužavėjo, kad ėmiausi džiovinti tik taip.

Kitaip nei džiovintos riekelės, kriaušių pjūviai išdžiūsta greičiau, vaisiai lieka elastingi, patogūs valgyti ir puikiai tinkantys maisto ar desertų dekoravimui.

 

 

 

 

 

 

Ir taipogi viename prekybos centrų atkreipiau dėmesį į džiovintus obuolius, jie buvo nenatūraliai balti, bet akį dar labiau patraukė pjaustymo technika. Tada ir įsigijau specialų įrankį – griaužtukų išėmėją. Juo ir padarau apvalias skyles obuolyje ir supjaustau peiliu riekelėmis.

Taip pat, kaip ir kriaušės, tokiu būdu pjaustyti ir džiovinti obuoliai išlieka elastingi, maloniai kramtosi. Puikiai tinka desertų, burokėlių sriubų ar silkės gardinimui, kartais, kai nesinori tradicinės arbatos, užpilu kelis džiovintų obuolių gabaliukus, įdedu gvazdikėlį, cinamono ir gaunu labai kvapnų, jaukų ir šildantį gėrimą.

 

2 atsakymai į “Kriaušių ir obuolių džiovinimas”

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.