Šaldytuve vytinta kiaulienos išpjova

edf

Grįžtu į eterį.

Juodraščių kataloge sudėta gausybė naujų receptų, po truputį juos leisiu į gyvenimą. Jei rašyčiau tik sudėtį ir gamybą, matyt nė nebūčiau sustojusi rašyti sausas receptūras, tačiau būna laikotarpių, kai negali suregzti žodžio, nes nori tu ar ne, bet tai, kas vyksta šalia tavęs, paliečia ir tave patį. Ir kartais su tokia jėga, kad netenki amo ir prarandi kalbos dovaną. Po truputį, lėtais žingsneliais tipenu link jūsų, nes dalintis yra gera. Ir kaip kartais nugirstu mielą senolę žydram ekrane tariant – Pasidalinus džiaugsmu jis padvigubėja, pasidalijus skausmu jis sumažėja per pus. Todėl ir dalinuosi su jumis kulinarinių atradimų džiaugsmu.

Kelis pastaruosius mėnesius gaminau daug patiekalų, kuriems reikia daug laiko. Bet
kaip ne kartą esu minėjusi, dauguma receptų yra labai paprasti, pagrindinį darbą už jus padaro buitinė technika arba… laikas. Jis itin didelis pagalbininkas fermentuojant daržoves, giras ar sūrius. O šį receptą siūlau jums todėl, kad jame jums talkins net du pagalbininkai – laikas ir šaldytuvas. Taip pat mano jau seniai atrastas mėsos dezinfekatorius ir konservantas.

Vytinimui galima rinktis bet kokią mėsą ir netgi paukštienos filė (jei auginta patikimam ūky ar pirkta prekybos centre). Mums gardžiausia kiaulienos arba jautienos išpjova.  Pirmiausiai mėsą perplaunu po tekančiu vandeniu, nusausinu popieriniu rankšluosčiu ir pasiskaičiuoju kiek man reikės prieskonių.

1 kg mėsos

3 aš druskos

2 skiltelės česnako

1 aš maltų raudonųjų pipirų

1 aš trupintų lauro lapelių

1 aš harisos miltelių (galima keisti raudonos paprikos milteliais)

100 ml “Starkos“ (dar geriau gaunasi su spiritu, jo užtenka 50 ml))

Mėsą sudedu į indą, kuris turi sandarų dangtį, suberiu druską, kelias minutes minkau, kad druska kuo giliau įsigertų į mėsą, sudedu smulkiai kapotus česnakus (galima ir nenaudoti), supilu “Starką“ ir dar kartą gerai išmasažuoju gabalus. Dengiu dangtį, indą dedu į šaldytuvą ir kalendoriuje pasižymiu, kad kas dvi dienas turiu apversti mėsą. Druskos, česnako ir alkoholio draugijoje mėsa svečiuojasi 4-5 dienas. Tuomet gabalus ir indą kruopščiai išplaunu, išsausinu ir suberiu sausus prieskonius, juose apvolioju mėsą ir dabar jau neuždengtą indą dedu į šaldytuvą. Karts nuo karto apverčiu, bet būtinybės tai daryti kas kelias dienas nebėra, kada jau akis užkliūna – tada. Vytinimas šaltoje aplinkoje mėsai suteikia skaidrumą, nesusidaro kieta pluta, kaip vytinant šiltoje patalpoje.

Procesas trunka nuo 2 iki 3 savaičių. Kai jau vaizdas ir skonis tinka, indą dengiu dangčiu.

Puiki mėsytė sumuštiniams, makaronų ar ryžių patiekalams gardinti, aš mono maisto mėgėja, todėl ją valgau tiesiog taip, atsipjovus riekelę. Pavasarį dar kokį garšvos ar kiaulpienės lapą imu draugijon :) O beje, jei norite šią mėsą atpjauti labai plonai, palaikykite visą gabalą pusvalandį šaldiklyje, tuomet bus lengva atpjauti itin plonus griežinėlius.

edfedfedfedf

 

 

 

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.