Troškinti rauginti kopūstai

Pavasarį rauginti kopūstai, ypač jei jie buvo gaminti ankstyvą rudenį, tampa rūgštokais, dažnai praranda traškumą. Vienų valgyti nebesinori, bet  ir išmesti gero produkto nesinori. Tuomet geriausia virti kopūstienę ar gaminti sotų troškinį.

Šis patiekalas – reta išimtis, kur naudoju ir gyvulinius, ir augalinius riebalus ir viename inde derinu svogūnus ir česnakus.

Mūsų mėgstamiausia versija – su šonine ir kanapių aliejumi, jį galima keisti bet kokiu kitu mėgstamu ar naudojamu, o jei norisi bemėsio patiekalo, šoninės galima tiesiog nedėti.

Troškinys gaminamas labai greitai, iš elementarių produktų, o tokiomis vėsiomis pavasario dienomis kaip šiandien, puikiai sušildo ir pakelia ūpą.  Kartais tiekiu kaip garnyrą šviežioms dešrelėms ar maltiniui/karbonadui/šniceliui.

5-6 porcijoms reikia:

1 kg raugintų kopūstų

150 g šalto rūkymo šoninės

1/2 didesnio svogūno

4-5 česnako skiltelių

1/2 šaukštelio džiovintų prieskonių (provanso žolių ar bet kokio kito mišinio)

50 ml kanapių aliejaus

100 ml vandens

Į troškinimui tinkantį indą sudedu kopūstus, pilu vandens. Kaičiu viryklę, palaukiu kol kopūstai pradeda kunkuliuoti, sumažinu kaitrą, indą pridengiu dangčiu ir palieku troškintis 15-20 minučių.

Tuo metu įkaitinu keptuvę, į karštą sudedu smulkiai pjaustytą šoninę ir pusžiedžiais pjaustytus svogūnus, kepu kol mėsa apskrunda, o svogūnai pagelsta ir suminkštėja.

Keptuvės turinį sudedu į kopūstus, beriu prieskonius, gerai sumaišau ir troškinu dar apie 5 minutes. Jau išjungus kaitrą į troškinį suberiu smulkiai kapotą česnaką, vėl gerai sumaišau, dengiu dangtį ir palieku pailsėti bent 15 minučių.

Tiekiu karštą, prieš valgant kopūstus pagardinu aliejumi.

Druskos recepte nėra, nes jos pakankamai daug pačiuose raugintuose kopūstuose. O jei troškinio skonis gaunasi per rūgštus, galima įberti truputį rudojo cukraus, jis neutralizuos pernelyg intensyvią rūgštį.

Parašykite komentarą