p. Zdislavos kotletai

Sustoti ir atsisukti atgal – to pamokė Sidabrinės linijos pašnekovė p. Zdislava.  Vieno pašnekesio metu ji papasakojo kaip kepanti kotletus, o aš pažadėjau būtinai pagaminti ir aprašyti receptą. Nes dalintis gera. Tiek receptais, tiek pokalbiais.

Mano pašnekovė pasakojo apie gaminimą, ir jau beklausant nosį sukuteno prisiminimai apie vaikystėje mums su broliu bobutės ar mamos keptus kotletus, tiektus su virtomis bulvėmis ir vasarinių pomidorų salotomis. Och kokie skanūs jie būdavo!

Padėkojusi pašnekovei už receptą pagalvojau, kad jau daugel metų vis ieškojau naujų kotletų ingredientų, skonių, prieskonių, ypač todėl, kad tai mėgstamiausias vyro maistas, tačiau visai pamiršau tuos paprastus, bet neprastus kotletukus. Tad nieko nelaukusi, laikydamasi visų p. Zdislavos instrukcijų, pagaminau gardžius pietus.

Kotletai išties gavosi purūs, sultingi, su maloniu svogūno poskoniu, nebyrantys kepant. Nuostabūs, todėl dalinuosi receptu ir su jumis.

8-10 kotletų reikės:

800 g kiaulienos kumpio ar mentės(gali būti perpus su jautiena) 

1 vidutinio svogūno

1 kiaušinio

3-4 riekių batono (ar pusryčių bandelės)

1/4 stiklinės pieno

1 šaukšto majonezo

1 šaukštelio druskos

1/2 šaukštelio mėgstamų mėsos prieskonių

Aliejaus kepimui

Pirmiausiai pasmulkintas batono riekes užpilu pienu ir palieku brinkti.

Šiems kotletams mėsa yra malama, todėl pasiruošiu mėsmalę. Mėsą supjaustau vidutinio dydžio gabaliukais.

Svogūną supjaustau kubeliais ir juos apkepinu keptuvėje įkaitintame aliejuje. Kepti reikia tol, kol svogūnai pradeda skaidrėti, smarkiai apkepti nereikia.

Pradedu malti mėsą ir pakaitomis dedu išmirkusį batoną ir keptus svogūnus. Gautą masę pasūdau, beriu prieskonius, dedu šaukštą majonezo ir išplaktą kiaušinį ir viską maišau, kol masė tampa vientisa.

Palieku keliolikai minučių pailsėti, tuo metu nuskutu bulves ir puodą su jomis nešu virti.

Kotletų masę abejomis rankomis iškeliu iš indo ir paleidžiu atgal, tai kartoju bent tris – keturis kartus. Būtent dėl to kotletai tampa puresni.

Keptuvėje įkaitinu aliejų ir drėgnomis rankomis formuoju norimo dydžio kotletus, kepu juos iš abiejų pusių, kol gražiai apskrunda. Dengiu dangtį, išjungiu kaitrą ir palieku bent 10 minučių.

Tiekiu su įvairiausiais garnyrais, puikiai tinka ne tik bulvės, bet ir grikių ar ryžių košė, įvairiausios salotos ar konservuotos daržovės.

 

 

Parašykite komentarą