Marinuoti žali pomidorai

Šiemet  pomidorus labai anksti kirto maras, daugelis šiltnamių jau ištuštėję ir augintojai turi galybę žalių  pomidorų.

Juos galima nokinti dėžėse, mano bobutė netgi turėjo etatinį lagaminą, kurį išklodavo laikraščiais, sudėdavo pomidorus ir lagaminą pastumdavo po lova. Kas kelias dienas traukdavau jį į dienos šviesą, išrinkdavau paraudusius gražuolius, o dar nesunokusius vėl, kaip kokį bagažą, užrakindavau tame rudos odos lagamine.

Ir tik palygint neseniai sužinojau, kad į tokį lagaminą ar į tamsią dėžę su žaliais pomidorais įdėjus sunokusį obuolį ar bananą, pomidorai žymiai sparčiau noksta.

Bet. Aš pomidorų jau senokai nebenokinu, labai patinka iš jų gaminami produktai žiemai – džiovintų pomidorų milteliai, džemas, rauginti ir, žinoma, marinuoti žaliūkai.

Šiam būdui tinka tiek neprinokę, tiek jau truputį nokti pradėję pomidorai.

Pirmiausiai švariai išplaunu ir iškaitinu stiklainius, pasikartosiu, bet naudoju tik naujus dangtelius, juos nuplikau verdančiu vandeniu.

Į kiekvieną stiklainį dedu 1-2 česnako skilteles. Didesnius pomidorus pjaunu perpus ar net į keturias dalis, vyšninius dedu nepjaustytus.

Kaičiu puodą su vandeniu ir jam užvirus nieko nelaukiant pilu į stiklainius, sklidinai ir nestipriai užsuku dangtelius. Palieku iki atvėsta.

Vandenį iš stiklainių pilu į matavimo indą ir iš jo į puodą, kuriame verdu marinatą. Proporcijos sekančios:

1 litras vandens

1 šaukštas druskos (30 g)

3 šaukštai cukraus (90 g)

1 šaukštas prieskonių marinavimui mišinio

150 ml obuolių acto

Užvirinus vandenį, beriu druską, cukrų ir prieskonių mišinį, maišant kaitinu, kol druska ir cukrus pilnai ištirpsta, supilu actą, įmaišau jį į marinatą. Jį pilu ant pomidorų stiklainiuose, iki pat viršaus, stipriai užsuku dangtelį, stiklainį verčiu aukštyn kojomis ant rankšluosčio ir taip paruoštus stiklainius uždengiu pledu.

Palieku iki pilnai atvėsta ir nešu į rūsį.

Jei jūsų namuose temperatūra neviršyja +20C, šiuos konservus galite laikyti ir virtuvės spintelėje ar kitoje tamsioje vietoje.

 

Parašykite komentarą