Gardžiausi ir lengviausiai paruošiami marinuoti miško grybai

Negaliu patikėti, kad rašau apie grybų marinavimą spalio gale.  Gamta šiemet išties stebina, užvakar gražiausiuose Lietuvos pušynuose šalia Arvydų rinkome baravykus, makavykus, kalpokus, voveraites, žaliuokes. Sveikutėliai grybai džiugino tiesiog kas kelis žingsnius ir juokėmės, kad jei būtume rinkę ir kazlėkus, grįžtume namo pilna bagažine 🙂

Kadangi pririnkome beveik du kibirus miško gėrybių, dalį paruošiau valgymui su šonine, svogūnais ir grietine, o likusius sumaniau paruošti savo firminiu marinavimo būdu.

Būdas tiesiog tobulas, nes nereikia virti marinato, nėra jokių likučių, visas procesas vyksta viename puode. O ir per eilę metų tobulintas receptas nėkart nepavedė, grybų skonis ir konservų kokybė visada džiugino.

 Visus grybus, netgi baravykus, visada nuverdu tris kartus. Taip darau dėl to, kad taip mokė šeimos moterys ir dėl to, kad vaikystėje esu apturėjusi labai rimtą apsinuodijimą miško grybais.

Taigi parsivežtus grybus nedelsiant maudau, pjaustau ir dedu į gilų puodą. Sklidinai užpilu šaltu vandeniu, puodą kaičiu ir, vandeniui užvirus, grybus nukošiu ir kartoju procedūrą. Taip tris kartus.

Po paskutinio nuvirimo grybus matuoju – dedu į litrinį stiklainį ir tik tuomet pilu atgal į puodą. To reikia, kad žinoti kiek reikės prieskonių.

1 litrui paruoštų grybų reikia:

1 šaukšto akmeninės druskos

3 šaukštų baltojo cukraus

150 ml obuolių acto

2-3 lauro lapų

3-4 kvapniųjų pipirų 

saulėgrąžų aliejaus

Viską, išskyrus aliejų, beriu ir pilu ant grybų, kaičiu ugnį, palaukiu kol užvirs ir iškarto pilstau į švarius stiklainius. Pilu palikdama apie 2-3 cm iki stiklainio viršaus.

Paruošusi visą puodo turinį imu aliejų ir juo užpilu grybus iki pat stiklainio viršaus. Tokiu būdu nesusidaro pelėsis. Tik stiklainio jau nebevartau, aliejus ir turi likti viršuje.

Sandėliuoju rūsyje, jei tokio neturite, šiuos konservus vertėtų laikyti šaldytuve.

Žiemą šiuos konservus valgome kaip užkandį – tiesiog sumaišau su grietine ir kapotais svogūnais. Darau mišrainę su obuoliais ir bulvėmis. Naudoju su tepamu sūriu vienakąsniams. Maunu ant iešmelių kartu su vištiena kepimui ant grilio.

Parašykite komentarą