Jokia jau čia naujiena tas sausas būdas, gal pomidorus retas kas taip gamina, bet apie agurkus maišelyje tikrai girdėjote. O man kliūna tie maišeliai, paskui valgant vaidenasi plastiko prieskonis (kiti nejaučia…), todėl sumąsčiau, kad recepto esmė sandarume, kuriame daržovės rūgsta ir poruojasi su druska ir prieskoniais, todėl atradau elementarų būdą – rauginimą… puode. Irgi jokia naujiena, sakysite, bet tikrai nauja, jei gaminame be vandens.
Pernai tokiu pačiu būdu raugiau ir kopūstus, priminsiu jums apie juos tada, kai jau pasirodys pirmosios žieminės gūžės, vasarinės galvos tam ne itin tinkamos.
Greičiausiai ir paprasčiausiai ruošiu agurkus. Nupjaustau jiems galus ir peiliu įbrėžiu per visą ilgį – tai maža paslaptis kodėl taip greitai susigeria prieskoniai. Tuomet agurkus nuplaunu po tekančiu vandeniu.
Jei raugiu savus agurkus – pasveriu, jei pirktinius – prisimenu kiek pirkau, mat druska skaičiuojama būtent pagal kilogramus, ir sudedu į puodą.
1 kg agurkų ar pomidorų reikia
1 šaukšto be kaupo rupios nejoduotos druskos
6 didesnių juodųjų serbentų lapų
12 vyšnios lapų
2 krapų skėčių
6 skiltelių česnako
Lapus nuplaunu, stipriai pamaigau tarp delnų ir supjaustau juostelėmis, taip pat ir česnakų skiltis, krapų skėčius suplėšau tiesiai į puodą, suberiu druską, dengiu dangtį ir kelis kartus smarkiai kresteliu. Tą patį padarau bent tris kartus per dieną.
Puodą statu pačioje šilčiausioje namų vietoje, agurkai įrūgsta net per 2-3 valandas, bet patys skaniausi tampa po paros – kitos. Jau įrūgusius sudedu į gilesnį indą ir jį laikau šaldytuve.
Valgome su šviežiomis virtomis bulvėmis ir varškės padažu. Kaip garnyrą. Naudoju gamindama graikišką šaltą sriubą. Ant sumuštinio. Etc.
Pomidorų gamyba skiriasi tik vienu gamybiniu procesu – juos įpjaunu kryžiuku (kaip matote nuotraukoje), ir česnakų skilteles skaičiuoju pagal pomidorų skaičių – kiek pomidorų, tiek skiltelių, jas pjaustau į keturias dalis ir kiekvieną įkišu į įpjovas. Jei pomidorai didesnio ūgio, rūgimo procesas gali užtrukti ir ilgiau. Jei norisi labai greito efekto, rekomenduoju pomidorus prieš raugiant nuplikyti verdančiu vandeniu ir nulupti. Šiuos valgome vienus, nes labai, labai skanu.
Taigi, lieku skolinga kopūstų receptą, o dabar einu minkyti kimči (receptas čia), prasideda ir jo sezonas.
Beje, jei turite vakuumatorių, sausai raugintas vakuumuotas daržoves galite išlaikyti nesurūgusias ir skoniu tokias pat šviežias net iki Kalėdų. Išbandyta.
Vakuumatorius, žinoma, prabanga buity, todėl anksčiau šaldiklin vasarą sudėdavau kelis maišelius su serbentų ir vyšnių lapais. Žiemą jais tokiu būdu labai skanu reanimuoti pirktinius pomidorus.
Ir kodėl vakuumas iki šiol rašytinas su dviem u? :/
Labai ačiū už receptą, laukiau jo.O puodas labai sandariai uždaromas? Pomidorai (vidutiniai) per kiek užrūgsata?
Miela Daiva, puodas turi būti tikrai sandarus, kad papultų kuo mažiau oro. Vidutiniai pomidorai įrūgsta per 4-6 dienas, vėlgi priklausomai nuo kambario temperatūros. Vasarą ar žiemą prie radiatoriaus greičiau, pavasarį ar rudenį, kai ir namie vėsiau, rūgimas lėtėja.
Renata, be galo dėkui už šį tekstą. Vis žiūrėdavau į tuos sauso rauginimo receptus, bet na su plastiku gaminti taip ranka nekyla.. Ir iš sveikatos kampo žvelgiant, ir kažkaip tiek jo daug išmatame, nesinori dar gausinti, ypač jeigu yra alternatyvų.
Norėjau pasitikslinti, koks puodas būtų tinkamesnis? Ar tinka nerūdijančio plieno, ar geriau keramikinis? Nes lyg metalinių instrukcijose rekomenduojama rūgščių produktų nelaikyti. Sandarus stiklinis indas irgi turbūt tiktų?
Dovile, mieloji, smagu matyt 🙂 Atsakydama į klausimą pasakysiu tiek – jei turimas stiklinis indas sandarus tiek, kiek sandarūs garpuodžiai – galima naudoti ir juos. Maistui skirtuose puoduose rūgščiai neatsparaus metalo jau seniai nebėr, nebent naudojamas aliuminis babytės puodas, šio tikrai rauginimui neskirčiau. O ir rūgšties per kelias dienas susidaro labai nedaug, tik tam malonumo gomury pajautimui, tai ne „žieminis” receptas. Nors… Vakuumuoti išsilaikė iki Kalėdų 😉
Ačiū. Pagalvojau, kad gal stiklainiai tiktų tokiam procesui, kur reikia sandarumo. Šiltnamio šiemet neturiu, bet priaugo be galo daug mažučių pomidoriukų su įdomiu pavadinimu „bajaja“. Todėl šiandien pridėjau 2 stiklainius pabandymui. Bet iškilo vienas klausimas, o kur jį dabar padėti? Į šaldytuvą, į rūsį, ar palikti virtuvėje porai dienų, o po to ragauti?
Atsiprašau, gal klausimas ir kvailas, bet niekados sausai neraugiau 🙂
Miela Irena, galima gaminti bet kokiame sandariame inde, laikyti reikėtų kambario temperatūroje, vis pakratant, kad druska tolygiai skirstytųsi. Bet tai ne žiemos konservas, kaip ir šviežiai raugti agurkai, tik tam kartui. Įrūgusius galima laikyti šaldytuve, kol suvalgysite. O „Bajaja” puiki veislė, kai augindavau pomidorus, visad kelis krūmus turėdavau 🙂 Skanių akimirkų.
Sako, durną ir bažnyčioj muša 😀 Nepaskaičiau ankstesnių komentarų, ajajai 😉 Viskas aišku, laikom kambaryje .
sveiki, o vakumuotas daržoves pvz. pomodorus laikote kambario temperatūroje ar šaldytuve?
Sveiki, vakuumuotas daržoves laikau šaldytuve.