Šis pagardas tinka beveik visur – su kepta mėsa, varške ar fermentiniu sūriu, sriubose, troškiniuose. Bet pats skaniausias mano atrastas dalykas – mėsos marinavimas. Gausiai aptepu mėsos gabalus – šonkaulius, sprandinę, kumpį, vištienos ar kalakutienos file – vynioju į foliją ir kepu orkaitėje. Mėsa būna minkšta, sultinga, kvepia česnakais ir bazilikais… Taigi, gamyba.
4 kg gerai prinokusių mėlynųjų arba persikinių slyvų
Jas pjaunu per pusę, išimu kauliukus ir dedu į didelį puodą. Įpilu
0,5 stiklinės vandens
Ir ant mažos ugnies kaitinu apie 30 min. Blenderiu susmulkinu slyvas iki vientisos masės, maišydama pakaitinu dar apie 15 min. ir į masę beriu
2 saujas raudono baziliko lapelių – labai smulkiai kapoto
5-6 česnako galvas – išspaudžiu į puodą presu
4 aš druskos
4 vš cukraus
2 aš čili miltelių
4 vš tyro aliejaus
Ištirpus cukrui ir druskai, masę pilstau į švarius mažus stiklainiukus, užsuku verdančiu vandeniu nuplikytais dangteliais ir verčiu ant rankšluosčio, dengiu pledu. Atvėsusius nešu į rūsį.
Patarimas – galima gaminti ir iš geltonųjų slyvų, tik tuomet naudokite žalią baziliką.
Laba. Sakykit,o džiovintas raudonas bazilikas čia netiktų? Kiek jo dėti,gal galit patart.Neturiu šviežio,viską sudžiovinau.
Miela Irena, susimąsčiau, kaip čia paskaičiuoti… Aš visvien paieškočiau šviežių bazilikų, gal nebūtinai raudonų, bet vistik šviežių. Galima vietoj jų naudoti kalendros lapelius