Be kiaušinių, be miltų, virti arba kepti… Tiesiog tobuli, jei mėgstate varškėtukus ir šilkinius bulvių kukulius. Skonis primena abu viename. Kadaise virtinius su manų kruopomis gamindavo grupiokė, tuomet net nebandžiau tokių pagaminti, labiau gūžčiojau pečiais – kam?, juk yra miltai ir kiaušiniai. Paskui, kai jau pradėjau improvizacijas virtuvėje, prisiminiau tą idėją. Pirma partija smarkiai išsileido vandeny, teko valgyti (irgi neblogą) pienišką sriubą. Tuomet prisiminiau surišėją – krakmolą. Ir štai, minkšti ir tuo pačiu puikios formos virtinukai, tapę dažnais svečiais ant mūsų šeimos pusryčių ar lengvos vakarienės stalo.
Vienai porcijai skaičiuoju:
1 pakelį riebesnės varškės (apie 180g)
2 šaukštus manų kruopų
1 ašukštą bulvių krakmolo
1 šaukštelį cukraus (saldžiam variantui)
Viską elementariai suminkau dubeny. Jei varškė labai sausa, gali pritrūkti sukibimo, tuomet pilu truputį vandens. Tešla turi gautis standi, lengvai formuojama. Suvolioju ilgas juostas ir supjaustau nedideliais gabaliukais. Gaila, kad nebeturiu lenktos tarkos, su kuria kadaise gamindavome ežiukus, tenka apsiriboti vienodos formos virtinukais.
Puode užverdu vandenį, sūriems varškėtukams jį pasūdau, saldiems nededu jokių priedų. Sūdau gausiai – į 1l vandens beriu 1 nubrauktą šaukštelį druskos. Vandeniui užvirus, sudedu virtinukus ir nuo jų pakilimo į paviršių paverdu apie 2min.
Kepamiems varškėčiams tešlą būtinai palaikau bent 2-3h kambario temperatūroje, tuomet manai išbrinksta. Į tešlą papildomai dedu druskos ar cukraus (žiūrint su kuo planuojame valgyti), iš tešlos formuoju piršto storio blynelius, kuriuos apkepu keptuvėje šlakelyje aliejaus.
Tiekiu su sviesto-grietinės padažu ar uogienėmis.
Gyvenu Urguajoi, ir ne suprantu kas ira 1vs ir as, gal sauksas? Aciu, as esu gastronomijos mokytoja.
Labas vakaras, kaip smagu, kad net Urugvajuje skaitote lietuvškus tinklaraščius, ypač virtuvės profesionalai. Įdomi jūsų nuomonė apie mano receptus 🙂 Trumpiniai vš – valgomas šaukštas, aš – arbatinis šaukštelis. Dėkui.
Labai skanūs, greiti ir net be kiaušinių/miltų, kas mūsų namuose, šiuo metu ribojama dėl mažojo 🙂 išbandyti tiek virti, tiek kepti, ypatingai greitai išverda, neįmanoma įamžint nes išgaruoja lėkštėje akimirksniu 🙂 AČIŪ už receptą
Miela Dovile, ačiū ačiū 🙂 Tik atsargiai su manais, tai tas pats kviečių produktas
Superinis receptukas, ačiūūū :-*
🙂 skanaus
Receptukas tikrai liuks, bet va klausimas ar varske turi buti biri ar tokia kaip plytele?
Miela Viktorija, tinka pati elementariausia varškė pakeliuose po 180 gramų (jei gerai pamenu). Netinka labai sausa ar grūdėtoji.
Ačiū už puikų receptą. Nebeturėjau kiaušinių, tai šis receptas puikiai tiko. Be to labai greitai pagaminami. Virtinukai pavyko ir mano 5metų dukrytė įvertino juos puikiai, nes suvalgė vieną porciją ir dar papildomos paprašė. 🙂
Miela Lina, labai džiaugiuosi 🙂
Jau seniai juos verdu, darau „kukuliukus su skylutėmis”. Padarau kukuliuką, o mažylė su pirštu įspaudžia duobutę. Išvirus į tą duobutę įdedu grietinės šlakelį. Labai skanu. Vietoje manų kartais naudoju kukurūzų kruopas, ilgiau tešlą palaikau.. Gaunu šiurkštesnius, bet taip pat skanu
Miela Jūra, tokius blyniukus su duobutėmis darau iš bulvių, bet reiks kada nors pasižaisti ir su varškėčiais 🙂 Skanaus.