Kasmetinis daržininkų klausimas – kur dėti peraugusias cukinijas? Ogi į stiklainius, pagaminant žavingų juostų. Pjaustant plačiu daržovių skustuku, jos tokios plonos, kad viename litriniame stiklainyje gali tilpti net 2 kilogramai cukinijų. Labai mėgstu šį konservą, pasigaminu 2 – 3 stiklainius žiemai. Cukinijos ruošiamos šaltuoju būdu, nieko nekaitinant ir neverdant, todėl išlieka traškios. Stiklainiai puikiai laikosi tiek rūsyje, tiek virtuvinėje spintelėje, tik atidarius stiklainį, jį jau laikau šaldytuve. Patogu išsitraukti juostų garnyrui, sumuštiniams, picoms, salotoms, kartais tiesiog pakabliuojame iš stiklainio, kai norisi ko nors „tokio”. Taip pat juostos puikiai tinka maisto dekoravimui.
Proporcijos sekančios:
1 kg cukinijų (sveriama po supjaustymo juostomis)
1 vš druskos
5 vš saulėgrąžų ar žemės riešutų aliejaus
250 g balto cukraus
100 ml 9% acto rūgšties arba 150 ml 6% obuolių acto
1 nedidelis česnakas
Cukinijoms pirmiausiai nulupu žievę, o tuomet plačiu daržovių skustuku pjaustau kuo platesnes juostas, kol pasirodo sėklos. Ši dalis konservavimui netinka, bet aš jų niekad neišmetu, supjaustau storesniais griežinėliais ir apkepu blynų tešloje.
Juostas sudedu į gilų indą, pasveriu ir užberiu reikalingu kiekiu druskos. Po 4 – 5h cukinijos sumažėja kelis kartus ir susidaro daug skysčio. Tuomet sudedu cukrų, griežinėliais pjaustytus česnakus, supilu aliejų ir actą. Išmaišau, indą pridengiu ir palieku 12 h. Verta dar kelis kartus einant pro šalį pamaišyti.
Stiklainius švariai išplaunu, iškaitinu ant virdulio (kai reikia tik kelių stiklainių, tai labai patogu), į juos sudedu juostas ir sklidinai užpilu skysčiu. Užsuku verdančiu vandeniu nuplikytais dangteliais ir iškarto dedu į saugojimo vietą.
Kartais skysčio netgi lieka, tuomet į jį pripjaustau svogūnų griežinėlių, po 12 h jau galima valgyti, itin skanu su grilio patiekalais ar šviežiais pomidorais.
bet cukinijos tai nesterilios,tai kam stiklainiai kruopsciai kaitinami ? Gal nesupratau ko?
Onute, na nejau raugindama agurkus neišplaunate stiklainių?
Trys panasus cukiniju marinavimo receptai. Cukinija marinuota, receptas aprasytas 1 kg ir cesnakine cukinija, receptas apras 4 kg, gaminau, tai skiriasi tik prieskoniai. O sios cukin juosteles, ar skonis skiriasi nuo ankstesniu dvieju receptu, nes ingredientai tie patys, skiriasi tik pjaustymo budas. Aciu
Taip, Birute, skiriasi pjaustymo būdai ir ingredientų kiekiai, ir skoniai gaunasi skirtingi. Kaip ir bulvinių blynų ir kugelio 😉
Kiekvienas individualiai renkamės, kokius nuodus vartoti, o kokių ne 😉
Kaitinti cukinijų nereikia? Dangtelius tada turėtų pūsti, rūgimas. Kiek laiko iš stovi? Ačiū
Nereikia, Indre, toks jau stebuklingas šis receptas. Dangtelių (jei jie hermetiški) nepučia net kelis metus, išbandyta 😉
Ar tikrai tiek cukraus reikia? Atrodo daugoka :). Bandžiau gaminti su mažiau, skonis – super, bet va, suabejojau ar išsilaikysis?
Tikrai, Virginija. Visko reikia būtent tiek ir ne kitaip. Jei suvalgysite per kelias savaites, gal ir išsilaikys, bet jei norite turėti konservą žiemai, reikėtų laikytis receptūros 😉
Sveiki. O kokios koncentracijos actas? 6% ar 9%?
9, Milda 🙂 6 procentų reiktų daugiau, bet tikrai galima naudoti ir jį.
Padaryta, paragauta – liuks skonis! Cukinijos buvo jaunos, ryškiai geltonos, todėl jų nelupau, o supjausčiau plonai su odele. Dedant į stiklainius susukau ritinėliais. Labai gražiai žiūrisi 🙂 Lieka gan daug skysčio. Manau, kad jame pamarinuota ir iškepta paukštiena bus pasakiško skonio 🙂
Džiaugiuosi kartu su jumis 🙂
Puikus receptas, gražus patiekalas 🙂 Visa šeima pritaria. Ačiū už receptą.
Puikus receptas, gražus ir skanus pateikalas. Visai šeimai patiko. Ačiū už recepto paskelbimą.
Labai džiaugiuosi, kas patiko 🙂
Marinato nereikia uzvirti ir ant cukiniju pilti?
Nereikia, tai yra šaltasis marinavimo būdas. Užpilant karštu cukinijų juostos pernelyg suminkštės.